различни видове чаши

Баровете обикновено са шумни места, където хората отиват да се социализират и забавляват. И докато клиентите си чакат поръчките, вниманието на барманите е насочено към бързината на приготвянето и поднасянето им.  Успехът на едно заведение се състои в това да предлага и доставя качествени напитки и с тях да привлича повече клиенти.

Една от най-простите, но много важни стъпки за успешно управление на бар, е да се уверите, че имате необходимото оборудване. Правилното обслужване, в комбинация с точните количества, е от решаващо значение за всеки, който отваря ново заведение или се опитва да разшири услугата си за напитки. Разбира се, има много артикули, които ще трябва да си набавите. За да ви помогнем с осъществяването на този процес, в следващите редове ще ви дадем информация за това, кое е основното бар оборудване, което трябва да закупите. Специално внимание ще обърнем на видовете чаши, които задължително трябва да имате, как да ги използвате и какви грижи да полагате за тях.

Аксесоари за бар

Има редица артикули, които трябва да бъдат част от всеки бар. Отварачки за бутилки, уплътнители, блендери, мерилки, бар лъжици, джигери, цедки, тирбушони, шейкъри, дъски за рязане, ножове…това са само част от малките, но задължителни предмети, които да присъстват зад бара ви. Вашите бармани ще оценят изключително много тези дребни аксесоари. Освен това, коктейлните напитки са доста популярни в баровете, затова трябва да разполагате с оборудването, необходимо за успешната им подготовка. Колкото по-рационално е работното пространство, толкова по-ефектно ще бъде сервирана напитката.

Чаши

Има много видове стъклени съдове – предлагат се в голямо разнообразие от размери и форми, но все пак всяка чаша си има специално предназначение. Изключително полезно е служителите на бара, да са запознати кои чаши за кои напитки са подходящи, тъй като това може да се отрази върху самото заведение и реномето му. Всички чаши трябва да бъдат безупречно чисти, преди да бъдат поднесени на клиента. В зависимост от заведението и вида на стъклото, чашите могат да бъдат измивани ръчно с топла вода и почистващ препарат, или да бъдат поставени в съдомиялни машини. Чашите трябва да се държат в основата, за да не остават следи от пръсти по тях.

Видове чаши

  • Чаши за бира. Бирените халби са тежки съдове, които се определят от техния обем. Предлагат се в различни форми и размери, някои дори включват и капак.
  • Тъмблър чаши. Това е чаша, която може да се използва по много начини. Въпреки, че няма стъбло, което означава, че напитката ще се загрява, извивката на съда гарантира запазването на мириса и вкуса на алкохола. Подходящи са за уиски и водка.
  • Чаши за коктейли. Този тип чаши се използват за сервиране на напитки без лед. Тъй като отворът на съда е голям, клиентите могат напълно да се насладят на аромата на напитката.
  • Чаши за вода и безалкохолно. Повечето от тях са изработени от дебело стъкло. Съдовете са високи и обемът им може да бъде около 250 – 300 мл.
  • Чаши за шампанско. Те се предлагат в най-различни форми, като на пазара има три основни разновидности – флейта, купе и лале. Чашите тип флейта, са изработени от тънко стъкло, като отворът им е леко заострен, което помага за по-дълго задържане на мехурчетата от шампанското. Вторият вид, представлява плитък съд с късо стъбло и широк отвор. Лалето, също има голям отвор, което помага за по-добро улавяне на аромата и запазване вкуса на шампанското.
  • Чаши за вино. Има голямо разнообразие от форми и стилове чаши, използвани за вино. Основно, те могат да бъдат обобщени като чаши за бяло и чаши за червено вино. По-високите и по-отворени видове, са подходящи за бяло вино, а закръглените, с по-малък отвор, се използват за червено.
  • Чаши за шотове. Те се предлагат в много стилове, форми и размери. Типичните чаши за шотове са изработени от по-плътно стъкло. Те са проектирани така, че да не могат да се чупят лесно, когато пиещият я удари обратно в таблата.
  • Чаши за топли напитки. Това включва чаши за ирландско кафе, за еспресо и за чай. Чашите за ирландско кафе обикновено са от стъкло, което е термоустойчиво. Еспресото се сервира в по-малки порцеланови чаши, а чайовете могат да се поднасят, както в термоустойчиви стъклени съдове, така и в порцеланови.

чаши за ром

Грижа за стъклените чаши

Стъклените съдове може да са закупени в големи количества, но това не означава, че не трябва да се внимава с тях. Стъклото е крехко и може лесно да се счупи, ако не се работи правилно и не се полагат определени грижи. В натоварените заведения, счупванията са неизбежни, но при полагането на необходимите усилия и внимание, те могат да бъдат сведени до минимум.

Не се опитвайте да носите прекалено много чаши наведнъж, тъй като това може да доведе до нежелани злополуки. Всички знаем, колко хубаво е пиенето на ледена напитка от гореща чаша, но всъщност, това може да бъде лошо за съда. Добавянето на лед към горещото стъкло, ще бъде температурен шок, което увеличава вероятността от напукване или счупване.

Какъвто и метод за миене на чашите да сте избрали, уверете се, че използвате почистващ препарат за стъклени съдове. При употребата на съдомиялна машина, прилагайте подходящата програма. Това може да удължи живота на вашата стъклена посуда и да забави процеса на сцепване. Препоръчително е да се спрете на течен препарат за миене, тъй като той не е толкова абразивен, колкото таблетките или праха. Оставете чашите да изсъхнат и внимателно ги полирайте с подходяща кърпа.

Източник: https://anmar.bg/