Ежедневно почти навсякъде по света стават пътно-транспортни произшествия. Неизправност на автомобила, невнимание от страна на водача, лоши пътища или прекалено голям трафик са и най-честите причини за катастрофите. Обикновено в такъв момент голяма част от потърпевшите се паникьосват и не знаят какво да правят. Най-важното обаче е да опитат да запазят самообладание, тъй като така много по-адекватно ще реагират на ситуацията.

Какво е възможно да ви сполети по време на ПТП

В зависимост от силата на удара, възможните щети са много. Може само превозното средство да е ударено, но може да има и пострадали хора, а е съвсем възможно и вие също да пострадате. Никак не са малко и катастрофите, отнели човешки живот. И именно затова запазването на самообладание от страна на всички е важно. Те са тези, които могат да помогнат за спасяването на по-тежко пострадалите.

В случай, че е пострадал само автомобилът, независимо по чия вина, кавга точно в този момент няма да ви помогне. Опитайте по мирен път да разрешите проблема с водача на другия автомобил. За целта се съставя двустранен протокол, въз основа на който застрахователят ще изплати обезщетение.

Много по-сложна е ситуацията, когато има и пострадали хора, особено ако състоянието им е тежко. Незабавно повикайте екип на Спешна медицинска помощ, който да се погрижи за ранените. Ако самият вие не сте наясно какво точно да направите, е по-добре да не предприемате нищо, освен позвъняване на 112 и изчакване на екипа. Ако състоянието на пострадалия е много тежко, те ще ви насочат как бихте могли да му помогнете до тяхното идване.

Какво съдействие можете да получите след претърпяно ПТП

Много често минават месеци, докато водачът, претърпял пътно-транспортно произшествие успява да получи обезщетението за своя автомобил. И невинаги сумата, която получава като обезщетение, е удовлетворителна.

Затова и голяма част от шофьорите днес предпочитат да се свържат с фирма, която разполага с адвокат при ПТП. Това са компании, които оказват съдействие при процедурата за получаване на обезщетението от застрахователя. Те могат да ви бъдат полезни със следните дейности:

  • онлайн консултация, в която да ви разяснят цялата процедура;
  • преглед на изготвените по време на ПТП документи;
  • представляване пред застрахователя;
  • съдействие за получаване на обезщетението в максимален размер.

Свързването с компания от този тип несъмнено ще ви спести доста време и нерви, докато бъдете обезщетени за претърпяното ПТП.

Нуждае ли се автомобилът ви от автодиагностика след ПТП

При по-леките пътно-транспортни произшествия обикновено щетите по автомобилите са само повърхностни. Пукната броня, одраскана боя или счупен фар са най-честите щети по автомобилите.

При по-тежък удар обаче е напълно възможно да бъде засегнат и двигателя на автомобила. В такъв случай изчукването на ламарините и подмяната на счупените части не е достатъчно. Превозното средство несъмнено се нуждае от автодиагностика, която да установи възможните неизправности. Затова е добре да посетите оторизиран диагностичен център, ако скоро сте претърпели по-тежък пътен инцидент и ви се струва, че превозното средство не върви както трябва. Пренебрегването на този факт от ваша страна, може да доведе до редица нежелани последици. Намалена мощност, висок разход на гориво, пушене на автомобила по време на шофиране е най-малкото, с което можете да се сблъскате. Тяхното неглижиране днес може да нанесе сериозни поражения на двигателя и да доведе до скъпо струващи ремонти.