златни пръстени

Златни пръстени са били символ на властта и богатството на човек от древни времена. През годините благородните метали са се използвали за различни неща, но винаги са били част от накитите на знатните хора. Нещо повече, най-старите открити златни накити в Европа са открити в България, те датират от 4100 г.пр.н.е. Изработени са от злато и включват обеци, токи за колан, огърлица и диадема.

Златен пръстен – символ на богатство и влияние

Традицията за носене на златен пръстен отделно от това се заражда в Египет и не като украшение, а като функционална вещ. Носели са ги знатните хора и са ги използвали за печати.  Самите пръстени са имали различни йероглифи и рисунки, удостоверяващи самоличността на печата. Тази традиция е запазена от части и до днес в римокатолическата църква. Папата носи уникален пръстен („Пръстенът на рибаря“), който преди време е бил използван за печат. Всеки нов папа има нов пръстен, а старият се унищожава, за да не се използва за фалшификация на документи.

Във Франция пък е имало вярване, че жените, които вече са омъжени, могат да привлекат по-млад мъж, ако си прокарат кърпичката през пръстена им и после му я подарят. Дали е вършело някаква работа, сведенията мълчат. Но пък барон Ото Клоценбах в Германия е използвал всичките му подарени от жени брачни халки и си направил ризница от тях. Тя трябвало да го защитава не само с метала си, ами и със силата на любовта. Наистина, не е умрял от вражески нападения, ами от удавяне, защото ризницата тежала доста и му попречила да изплува, когато паднал в блато.

За щастие днешно време почти, никой мъж няма толкова много брачни халки, че да си направи ризница от тях и те да го завлекат на дъното на някое блато. Заради това и златните или сребърни халки са станали толкова личен подарък. В СОМАХА знаем това и изработваме всеки златен пръстен, така че да стане съвършен символ на любов и грижа. Веднага ще забележите, че нашите бижута са с красивите елементи и изтънчена изработка, благодарение на годините опит и професионализъм.

Традициите свързани със златни годежни пръстени

В някой католически страни е имало традиция,  да се разменят различни пръстени по време на традиционната сватба. Женихът да получи златен, а булката сребърен – и двата надписани с имената на партньорите. Естествено сватбените обичай в различните страни варират. В някой европейски страни можело да се използва една халка за годежна и после същата за брачна, с добавено гравирано име. Този вариант определено е струвал по-евтино на жениха. Освен това могат да се сложат различни видове скъпоценни камъни върху халката и тя да стане дизайнерски пръстен. Тук, важно условие е да се имат предвид всички цветови разлики, както и да не се забравя, че всеки камък носи различно послание. Ако не искате да имате неприятни случки, трябва щателно да проучите значението им. Освен това има различни подходящи за всяка зодия камъни, така че трябва да съобразите и това.

Независимо дали подкрепяте стара или нова традиция, дали търсите годежен пръстен, брачна халка или просто пръстен, който да ви ходи на обувките, в СОМАХА можете да намерите най-качествените и стилни годежни пръстени. Изработени са от злато, сребро и стомана, изделията са направени с любов и са предназначени за специални хора, които могат да се насладят на изкусните детайли и съвършенство.