Много често се питаме какви играчки да вземем на детето си. Все повече специалисти препоръчват това да са дървените играчки и има редица причини за това. А ето и какви са те:

 

Здрави и издръжливи са

 

Дървените играчки са издръжливи и на практика нямат чупене. Също така, те са и водоустойчиви. Те няма да повредят, както играчките от картон или хартия. Също така, допирът до естествената материя носи едно топло усещане. Звукът, който издават, също не е дразнещ и не предизвиква отегчение, а привлича за дълго време вниманието на детето.

 

Семпли

 

Именно защото са семпли те развиват въображението на детето. То мисли как да ги нареди, какво да прави с тях, какъв сюжет да сътвори. При модерните играчки това не е възможно. Там детето просто натиска копче и действието се случва около тях, тоест те са пасивен участник. Тук обаче те са активните и това развива тяхната креативност.

 

Екологични са

 

Ако си мислите, че за направата на дървените играчки са изсечени милиони гори, грешите. Много често те се правят от рециклирана дървесина или бамбук. Те са и биоразградими, за разлика от пластмасата. За оцветяването им не се използват химически материали и това ги прави безопасни и за самите деца. Специалистите ги препоръчват дори и за децата с алергии.

 

Развиват логическото мислене

Дървените пъзели са изключително забавни за децата и развиват логическото им мислене. Освен това, детето може да си играе много пъти с тях и няма да му омръзне. Цветните елементи привличат вниманието, а съчетаването им останалите части или пък сглобяването развиват и друго важно умение – търсенето на решение на даден проблем. Това в бъдеще ще бъде ключово умение, което ще помогне на детето да се справя с истински сложни ситуации.

 

Развитие на фината моторика

 

Нареждането на пъзел, бутането или някое друго действие, което предизвикват дървените играчки, развива фината моторика. Можете и да вземете играчки, които са сглобяват, като конструкторите. Те развиват фините движения, наблюдателността и в построяването на даден конструктор, детето развива качества, които ще са му полезни.

 

Създаване на спомени

 

С дървените играчки можете да създадете традиция. Децата ви ще ги покажат на своите деца и т.н. Това не е възможно с пластмасовите или поне и да се постигне онзи умилителен ефект, когато видите любимата си играчка. Те предизвикват вълнение и любопитство дори във вече порасналите деца, които са се превърнали във възрастни. Не е ли прекрасно един ден да ги покажете на внуците си и заедно три поколения да играят с тях?

 

 

Както виждате, дървените играчки са много повече от просто играчки. С тях можете да създадете спомени и да подпомогнете правилното развитие на детето. Нещо повече, това са играчки, които на практика са вечни. Те нямат да се счупят, издръжливи са и винаги ще бъдат до детето ви, за да го забавляват или пък просто да съм му приятел за цял живот. Макар да са по-скъпи от пластмасовите играчки, определено си струват и се надяваме с тази статия да сме ви убедили в това. Най-хубавото от всичко е, че имат голямо разнообразие и няма да се затрудните в избора.

Източник: detskiigrachki.com