опушено месо в пушилня

Няма съмнение, че купуването на пушилня за месо ще ви отвори цял един нов свят на кулинарно изживяване. Избирането на точния уред обаче, може да ви затрудни в известна степен. Има широка гама от пушилни за месо Koledzhikov, които предлагат уреди за професионална употреба. С тяхна помощ съставихме кратко ръководство защо и как да използвате една пушилня за месо. По-долу ще прочетете и какви нейните плюсове като уред за готвене.

Защо да опушвате месото с пушилня за месо?

Определено този тип готвене не е никак бърз, нито пък лесен. Уредите, които се използват днес, до някаква степен улесняват процеса, но въпреки това, той задължително отнема часове. Повечето пушилни за месо са създадени, за да работят 8-10 часа без да е необходимо човек да се намесва. Съществуват 3 основни вида, барбекю опушвачи, електрически опушвачи и опушвачи на газ.

Има няколко основни причини, да обзаведете кухнята си с пушилня за месо.

На първо място това е вкусът. Докато месото седи над пламъка, то абсорбира плътния, донякъде остър, успокояващ вкус на дима, създавайки уникален и изцяло естествен, опушен вкус. Димът съдържа над 100 различни съединения и феноли. Някои от тях са твърди вещества, като пепел. Някои са газове, като въглероден окис и диоксид. А някои са течности, като водна пара. Точното съдържание на дима зависи от това кое точно дърво се изгаря, колко влага се съдържа в него и дори колко кислород е наличен за поглъщане на огъня. Голяма част от миризмата и вкуса, които обикновено свързваме с „опушеност“, идват съответно от съединенията сирингол и гваякол. Колкото повече от тези съединения се абсорбират в месото, толкова по-опушено ще бъде то на вкус.

опушено месо пушилня

Създаването на максимално количество сирингол и гвиакол може да е твърде сложно и зависи от това с колко дим готвим. Заради това е много важно, когато избирате пушилня за месо да изберете такава, при която количеството дим може да бъде регулирано лесно. Уредът трябва да контролира прецизно количеството кислород и въздух, навлизащи в огъня.

На второ място, димът помага за образуването на вкусна, хрупкава коричка върху месото. Образува се от реакцията на дима с месото, влагата и втритите подправки. Благодарение пък на бавния процес на готвене, се създава меко и крехко месо под коричката. Влагата се запазва вътре в него и то става сочно и лесно за дъвчене.

Какво представляват пушилните за месо?

Това са уреди с опростен дизайн, но сложна функционалност. Повечето от тях са на електричество и на бисквити от пресована дървесина. Благодарение на устройството им, топлината се разпределя равномерно и готвенето може да продължи часове наред. Пушилните за месо развиват температура до 160°C – 180°C, като тя се поддържа през цялото време благодарение на бисквитите, които са поставени в странично отделение. Една бисквита може да поддържа топлина около 20 минути.

Всяка професионална пушилня за месо има възможност да контролира нивата на пушека, температурата и планираното време за готвене. Освен това, различните модели разполагат с различни етажи, на които могат да сложат голямо количество месо, което да се приготвя едновременно. По този начин всяка една професионална кухня може да се възползва от по-голямо количество приготвено месо, когато е нужно. Предвид дългото време за обработка, повечето пространство вътре в пушилнята, е почти задължително, когато става въпрос за готвене в професионална кухня.

Огромното преимущество на пушилните за месо е, че са многофункционални и действат като пушилни и фурни в едно. Освен това са и доста компактни на размери и могат да бъдат позиционирани лесно, дори и в кухня, която е с малки размери. Важно е обаче да знаете, че могат да бъдат доста тежки на килограми, така че не е желателно да ги местите често. Дизайнът им е стилен и бутоните са дигитални и управлението им няма как да затрудни никого.