3D Принтиране

Триизмерното печатане е процес, който позволява да се създадат реални обекти въз основа на софтуерен проект.

Технологията на работа силно наподобява печатането на мастилено – струйния принтер, който създава документи или изображения чрез депозиране на материала (мастилото се отпечатва върху хартията), само дето при 3D печатането се използват други материали.

За разлика от използваната до сега техника на създаване на прототипи в промишлеността, при която един обект се създава като от голям блок материал се отстранява излишното, изработката на обекти с помощта на 3D принтер става по обратния начин – материалът се напластява слой по слой, като така не се губи нито грам материал.

Всичко, което казахме до сега изглежда страхотно, но какви са ползите от 3D принтерите извън големите индустриални корпорации?

Това попитахме една от водещите компании за 3D печат в България – SIMIA 3D, които ни отговориха следното:

*Най-голямата полза от употребата на триизмерния печат е бързото отпечатване/създаване на реални обекти/прототипи. Процесът позволява на компаниите (дори и съвсем малките такива) да създават прототипи на нови продукти бързо и изгодно икономически.

*Създаването на 3D обект и възможността той да бъде видян, пипнат и оценен само след няколко часа е от огромна помощ и по отношение на дизайна.

*Друго предимство на триизмерния печат е това, че предоставя възможност за създаване на цели обекти, които е невъзможно да бъдат реализирани с други техники. Това става възможно, тъй като 3D принтерите отпечатват обектите слой по слой.

Как работи 3D принтерът?

За да се създаде реален обект чрез триизмерен печат, първо той трябва да бъде проектиран на специален софтуер. Нужно е да бъде избран материалът, от които да се изработи и едва тогава работата по 3D печатането може да започне.

Принципът на работа на триизмерния принтер, както споменахме, е подобен на мастилено – струйния принтер, който има „глава”, която е свързана с резервоар с мастило. Тази „глава” или дюза се движи хоризонтално по листа и освобождава мастилото, което позволява на мастилено – струйния принтер са възпроизведе фотография, документ или какъвто и да е текст или графика върху хартията.

При 3D печата, „главата” се заменя с екструдер, а „мастилото” с нишки от материала, с който ще се изработва обекта.
Екструдерът е монтиран на опори, които му позволяват да се движи напред, назад, наляво, надясно и нагоре, тъй като триизмерните обекти имат както дебелина, така и височина.

След като всичко е готово, компютър подава софтуерните спецификации на обекта към принтера, който го отпечатва само за няколко часа в напълно реален прототип.