Знаете ли, че банята е била пространство, мислено изключително от гледна точка на функционалност? Днес нещата са се променили и дизайнът на банята е придобил толкова голямо естетическо значение , колкото холът, екстериорът и другите пространства в къщата.

 

Помислете как да разпределите основната баня

Успешният ремонт на баня започва с детайлно познаване на пространството, в което ще работите. И няма значение дали е голяма или малка! Тъй като доброто разпределение и правилните размери на облицовките и мебелите е това, което ще ви позволи да проектирате мечтаната баня.

Първо, имайте предвид, че основните бани трябва да имат като минимум следните санитарни елементи: тоалетна, мивка, вана или душ и аксесоари (закачалки за кърпи, държачи за тоалетна хартия, огледала).

 

Решете цветовата палитра и материалите за банята

След като сте планирали разпределението, което е функционалната част, следва да се погрижите за дизайна на банята като такъв, тоест естетическата частТук става въпрос за избор на цветова палитра за банята , която отразява личността и е в съответствие с характера на къщата.

Модерният дизайн на баня може да бъде вдъхновен от всяка една от тенденциите в интериорния дизайн, като например:

  1. Стилът на рустикалните бани, който създава усещане за топлина. В него преобладават земните цветове и използването на органични материали.
  2. Модерни бани , които създават минималистична атмосфера на изисканост. Тук се използват монохромни палитри от бяло до черно и материали като стъкло или метал.
  3. Средиземноморски стил, който създава спокойна и спокойна атмосфера. Това обработва сини и бели цветове и материали като хидравлични плочки.

След като изберете стил за банята, това ще ви помогне да насочите покупката на облицовки, мебели, оборудване и аксесоари.

 

Изберете подовите и стенните покрития

Изборът на покрития никога не трябва да се прави лекомислено. Мислете за това така. Те са естетическата основа на мебелите, санитарния фаянс, аксесоарите и декорацията, така че те трябва да ви очароват и да играят хармонично с останалите елементи на дизайна на банята.

И така, имайки предвид нуждите от дизайн, издръжливост и устойчивост, какви са материалите, които са препоръчителни за покриване на подовете и стените на банята?

 

Завършете дизайна с правилните мебели за баня

И накрая, изборът на мебели е ключов за осигуряване на функционалност и комфорт, както и за подчертаване на стила, който желаете за банята. Отново, ако пространството, с което разполагате, е голямо, на практика можете да инсталирате всички мебели и санитарни части, които искате: бидета, плотове, двойни мивки, вана и душ и др.

Но ако трябва да оптимизирате дизайна на малки бани, има интересни алтернативи. Например, вместо да инсталирате традиционни тоалетни, можете да инсталирате окачени тоалетни , които благоприятстват усещането за простор. За спестяване на място се предлагат и тоалетни с вградени бидета.

Също така потърсете вградени мивки в плотовете, за да спечелите място за съхранение. И ако пространството в банята не ви дава място за вана, не се притеснявайте, има душове с хидромасажни дюзи, с които можете да създадете мини спа у дома. Не забравяйте огледалото и аксесоарите за баня!