Ежегодно броят на автомобилите на пътя драстично се увеличава. Вече е рядкост цяло домакинство да разчита на един-единствен автомобил. Много повече са онези семейства, в които всеки има своя личен автомобил. Опитайте само да си представите на какво е подложена околната среда, която трябва да поеме неприятните газове от ауспусите на стотиците хиляди автомобили по света.

С цел всичките тези вредни емисии да бъдат ограничени или поне сведени до минимум, автомобилните производители са монтирали на по-съвременните превозни средства редица системи и авточасти. Кои са те и какво е тяхното предназначение, ще разберете в следващите редове.

Кои са автомобилните системи, отговорни за опазването на околната среда

Както вече споменахме, стотиците хиляди автомобили са в състояние да нанесат сериозни поражения на околната среда. С цел това да бъде предотвратено, ето и кои са системите или частите, които са монтирани допълнително.

  • ДПФ/ФАП – филтър за твърди частици при съвременните дизелови автомобили. Функцията, която му е отредена, е да задържи в себе си твърдите частици, отделени при горенето и впоследствие да ги изгори.
  • ЕГР клапан – неговата роля е да върне част от изгорелите газове обратно в двигателя, като по този начин ще се забави процеса на горене. Образуването на вредните за околната среда азотни оксиди драстично ще намалее. Не е изключено да го срещнете и под наименованието рециркулационен клапан.
  • Вихрови клапи – отново част от автомобила, която има за цел да ограничи или да намали доколкото това е възможно вредните емисии.
  • АдБлу система – благодарение на течността, която се сипва в резервоарчето на системата, също се постига ограничаване на вредните емисии. При впръскването ѝ в потока от изгорелите газове, се получава амоняк, който неутрализира азотните оксиди.

В общи линии това са по-известните ограничители на вредни емисии. Принципно всеки автомобил може да работи без тях. Но повреда в някоя от тези системи може да затрудни значително работата на автомобилния двигател.

Как повреда в някоя от тези системи може да повлияе на нормалното функциониране на двигателя

Независимо за коя от системите става дума, когато тя се окаже неизправна, това оказва огромно влияние върху работата на мотора. Той се натоварва повече, отколкото трябва, а това води до понижаване на неговата мощност. Трудно работещият двигател изисква и по-голямо количество гориво, което пък води до повишаване на горивната разходна норма. И не на последно място – от ауспуха започва да излиза неприятен черен пушек, който ви следва навсякъде. Какво се получава в този случай? Оказва се, че вместо да предпазите околната среда, вие я замърсявате още повече.

За да предотвратите всички тези нежелани последствия от този тип системи, можете да прибегнете до:

Има ли и други начини за повишаване на мощността на автомобила

Премахването на системата, която е повредена, несъмнено ще доведе до повишаване на автомобилната мощност. Другият начин да се постигне това, е като се прибегне до чип тунинг на автомобила.

Чип тунингът е повишаване на мощността чрез промяна в алгоритъма на работа на двигателя. Тоест, той се прави умишлено. Предпочитан е от почти всеки фен на високите скорости. Тъй като при производството на автомобилите, производителите са задължени да се съобразяват с редица изисквания, мощността на двигателя е редуцирана до определено ниво. Благодарение на преработка на файловете, тя може да бъде значително повишена. Наред с това се премахват и някои други фабрични ограничения. Това са електронното ограничение на скоростта и ограничаването на максималните обороти.

Занижената мощност може да е резултат от какво ли не. За да достигнете до същността на проблема, е най-добре да оставите автомобила си в ръцете на опитни специалисти. С помощта на висококачествената си апаратура, те бързо ще стигнат до същността на проблема и ще се заемат с неговото отстраняване.