млада жена спи спокойно на удобен матрак

Изборът на матрак е индивидуален и зависи най-вече от предпочитанията на потребителя. Правилният му подбор е изключително важен, не само за качеството на съня, а и за цялостното здравословно състояние на човека. Затова е добре предварително да потърсим информация относно различните видове матраци и техните характеристики.

Видове матраци

Според начина на изработка, матраците са два вида:

  1. Еднолицеви – По името може да се разбере, че те се използват само от едната страна. От другата страна те представляват подматрачна рамка. Тя може да бъде изработена от дървен материал или от метал. В повечето случаи, еднолицевите матраци се купуват, заради по-ниската им цена в сравнение с двулицевите.
  2. Двулицеви – Те могат да бъдат използвани и от двете страни, което ги прави по-подходящи, ако си търсите нещо в дългосрочен план. При тях, обаче е необходимо допълнително купуване на подматрачна рамка.

Според материала, от който са изработени, матраците се делят на:

  1.  Матраци с пружинен механизъм. Той представлява много пружини, които са свързани една за друга. Недостатъкът при тях е, че ако спят двама души, движението на единия се усеща и при другия. Принципът на  обикновените пружинни матраци е доста стар и в момента на пазара има доста по-съвременна технология, за производството им. Това са така наречените матраци с бонел пружинен механизъм. Механизмът им се състои от множество малки пружинки, които позволяват правилното разпределение на тежестта на тялото. Те са сравнително издръжливи. Проблем може да възникне, ако една от пружинките се повреди и се получи така нареченото пропадане.
  2.  Матраци с полиуретанова пяна. Те са познати още като дунапренови. Изработени са от един или повече пласта дунапрен. Те са един от най-нискобюджетния вид, съответно и не много качествени. Въпреки, че в последните години, този вид пяна претърпя еволюция и в момента на пазара се предлагат по-издръжливи продукти от дунапрен.
  3.  Латексови. Материалът, от който се изработват се нарича пенолатекс и представлява изкуствен каучук. Латексът е доста еластичен материал и лесно възвръща първоначалната си форма след употреба. Имат висока издръжливост и дълъг живот. Изработени са от екологично чист продукт и това ги прави изключително подходящи за хора с чувствителна кожа или за бебета. Недостатъци при този вид са високата цена и тежестта им.
  4. Матрак с мемори пяна. Те се произвеждат от естествен каучук. Мемори пяната е дълготраен материал и често се използва при производство на дивани и седалки на коли. Характерно за този вид матраци е, че създават изключително чувство за комфорт, заради способността да приемат контура на специфичната форма на тялото. Това ги прави много подходящи при болки в гърба. Друго предимство при тях е, че ако спящите са двама, то те не си влияят един от друг при обръщане и движение. Заради хипоалергенните си свойства, те биха били добър избор и при хора, страдащи от алергии.

възглавница за спокоен сън

Как да изберете магазин за матраци?

Поради голямото си разнообразие на пазара, изборът на матрак може да се окаже трудна, но и много важна задача. Правилният подбор е от голямо значение, все пак средно човек прекарва 1/3 от живота си върху него. Тоест няма как качеството на матрака да не е от значение. Точно обратното, дали имаме всичко необходимо да заспим дълбоко определя настроението ни на следващия ден, както и до голяма степен чувството ни на удовлетвореност и енергията ни. Не само обаче матраците са важни, цялата обстановка в спалнята е определяща. Представете си, че имате изключително удобен латексов матрак, обаче не можете да спите на светло или пък обичате да Ви е топло, а олекотената Ви завивка не топли достатъчно или е прекалено къса. Винаги е добре, когато си избирате матрак от даден магазин да можете да си закупите и възглавници, одеяла, олекотени завивки, спални комплекти и изобщо всичко, което ще Ви потрябва за един качествен и дълбок сън.

Източник: https://e-sleep.bg