атрактивен дизайн тениска печат на плат

Атрактнивните дизайни не се получават от само себе си. Всяка тениска със забавно лого, всяка възглавница с мило послание, всяка шапка с надпис – всъщност е текстил, напечатан благодарение на някоя технология за печат на плат. Какви са различните видове печат на плат и какво може да се печата с тях ще ни разкажат от Nols.bg? Ще разгледаме подробно по-долу и ще ви разведем из техните позитиви и негативи.

Какво е директен печат върху текстил?

За директен печат върху текстил е нужно да притежавате специален принтер, който е снабден с подвижна поставка, която вкарва текстила в машината. Тези принтери са или ink-jet или мастиленоструйни. Технологията позволява да се печата както на бели платове, така и на черни. Примерно, ако имате чисто бяла тениска, можете да ѝ сложите всякаква щампа, стига да я изгладите и да я пуснете в машината. Технологията е впръскване на мастилото в текстила от 3 мм. разстояние. Ако имате черна тениска и искате да сложите шарена щампа, то тогава трябва да обработите текстила първо с оптимизатор, който помага на белия цвят да направи основа и след това вече можете да печатате цветовете. Този печат е сравнително евтин, като изработка и материали, но самият принтер е доста скъп.

Ако трябва да ги степенуваме по качество, безспорно короната се носи от сублимацията, като технология, но на второ място е директният печат върху текстил. При него се отделя само минута-две за щампа и усещането при докосване след изработка е приятно, тоест щампите не се усещат, както примерно стикерите се усещат.

Какво е термо-трансферен печат на плат?

Има различни видове трансферни печати, но ние ще Ви разкажем за сублимационния, защото  е най-добрия. Сублимацията се използва в текстилната индустрия, защото с нея може да се обработва само и единствено полиестер. Използва се сублимационен принтер, специални мастила и специална трансферна хартия. От качеството на хартията зависи колко мастило ще се загуби, а не от качеството на самите мастила. При процеса, мастилата се нанасят на хартията и след това тя се поставя върху текстила и се слага в термопреса, която нагрява и текстила и хартията. Заради топлинното нагряване клетките на мастилото навлизат в клетките на текстила. По този начин текстилът не става релефен, както когато е залепена ваденка отгоре. На докосване, платът не се усеща, че има добавен цвят отгоре. За съжаление, сублимация на плат не може да се прави на черни и тъмни цветове. Винаги печата трябва да е по-тъмен от основата. Освен това, няма чисто бяло мастило за сублимация.

сублимация на плат къси дънкови панталонки

Има обаче друг вариант за печатане и това е да се вземе тениска, която е с бяла основа и да я напечатате с тъмен фон. Въпреки този недостатък, при сублимацията се постига най-доброто възможно качество, освен това и цените на материалите са доста ниски. Тоест това е предпочитан метод и откъм разходи. Времето за изработка е към минута, което също се счита за позитив.

Ситопечатът

Той е един от старите методи, който изисква много старателна предпечатна подготовка. Като качество постига добри резултати, които се отличават с издръжливост. За разлика от сублимацията, ситопечатът работи не само на полиестер, ами и на еластан, памук и други тъкани. Колкото и да е издръжлив ситопечатът винаги се препоръчва да не се пере на високи градуси и да се обръща щампата от вътрешната страна, за да не се нарани в пералнята.

Бродерията

Безспорно най-издръжливият, от начините да се сдобиете с лого или някакъв надпис, е бродерията. Това обаче не е точно печат, а механичен процес, при който конци с желаните цветове се ушиват в желаната форма. Това, като механичен процес се прави прецизно и не избледнява. Освен това не може и да се отлепи или да се разкъса, но при него цената на изработка е много висока. Освен това бродерията се усеща на пипане.