Когато търсите най-подходящия климатик, следва да вземете предвид много характеристики –  обемът на въздуха в помещението, броят на хората, които ще пребивават постоянно там, площта на прозорците, наличието на определен брой телевизори, прожектори, компютри и други. Не всички обаче знаят как да изберат точния модел. Ето най-често допусканите грешки, от които трябва да се пазите.

Избор на климатик с по-малка мощност от необходимото

Спестяването на пари и закупуването на най-евтиния и най-слабия от гледна точка на мощността климатик, е една от най-честите грешки, които хората допускат. Рискувате да си купите климатик, който няма да ви върши никаква работа. Например, ще си тровите нервите с недостатъчно охлаждане или отопление и постоянни претоварвания, които водят до преждевременна повреда и загуба на пари.

Избор на климатик с по-голяма мощност от необходимото

Закупуването на климатик с по-голям капацитет, отколкото е необходимо за помещението, в което ще се използва, отново води до неприятни изненади – увеличена консумация на енергия, натоварване на електрическите кабели, често включване и изключване на компресора на климатика и, разбира се, бърза повреда на климатика.

Избор на най-евтиния климатик

Като правило, битовите климатици на едно и също ниво от различни производители се различават съвсем малко по отношение на цената. Ако закупите климатик, който струва много по-малко, отколкото от други производители, бъдете сигурни, че не си купувате нищо добро! Попадайки в капана на евтината покупка, рискувате да купите климатик с лошо качество и без никаква гаранция. Когато избирате модел, трябва да попитате за производителя, мястото на производство, да проучите отзивите за този производител и да уточните дали се предлага гаранция. По-добре е да изберете доказали се вече на пазара модели от популярни, реномирани марки.

Избор на един климатик за няколко стаи едновременно

Изборът на климати, който смятате да инсталирате в коридора, за да се осигури оптимална температура за всички стаи, няма да доведе до желания ефект. За да осигурите комфортна температура в няколко стаи, е необходимо да инсталирате отделни сплит системи (едно външно тяло и едно вътрешно тяло) или да изберете мулти сплит система (едно външно тяло и няколко вътрешни тела).

Източник: https://glasove.com/