двойка мечтае за имот

През последните няколко години пазарът на недвижими имоти в Пловдив бележи възход, това споделят брокери от всички агенции за недвижими имоти, които оперират на територията на града.

Основни причини, оказващи влияние върху търсенето

Една от основните причини, които повишават търсенето на жилища в града под тепетата е икономическият разцвет на Пловдив, където само за няколко години се откриха много нови работни места. По-добрите условия на живот и по-големите възможности за реализация, които предлага Пловдив привлича все по-голям брой хора от различни региони на страната, което от своя страна увеличава търсенето на недвижими имоти в града.

Според брокерите от Arco Real Estate, най-голям процент от българските купувачи основно търсят да закупят имот за собствено жилище (60%), а около 40% търсят да закупят второ жилище, което да отдават под наем.

Друг фактор, който оказва влияние върху повишаване търсенето на имоти по тепетата е, че през 2019 г. Пловдив ще бъде Европейска столица на културата. Предстоящото събитие е повишило интереса на чужденците към недвижимите имоти в града, като само през 2017 година търсенето на жилища в града по тепетата от чужденци се е повишило с 8% и продължава да нараства.

Чужденците търсят да закупят имоти за офиси или отдаване под наем в централните части на града или в райони с добра локация и бърза връзка до местата, където през 2019 г. ще бъде съсредоточена администрацията на европейската културна столица.

Какви имоти се търсят в Пловдив?

Както във всички останали региони на страната, жилищата, които българските граждани търсят са основно двустайни или тристайни в добре уредени райони. В града под тепетата положението не е по-различно. Основната част от купувачите имат най-голям интерес към покупка на имот ново строителство (двустайно или тристайно) в райони като Западен или Смирненски.
Наблюдава се повишен интерес и към покупката на жилища на „зелено” в затворените жилищни комплекси, които могат да гарантират на собствениците спокойствие и сигурност.

Много малка част от българските купувачи се насочват към покупка на имот в централните части на града, но причината не е защото не харесват имотите, а защото цените в централните зони на града са доста по-високи в сравнение цените на жилищата в останалите райони на града.

Търсене, предлагане

Поради силния наплив през последните години от хора, които се местят в Пловдив, за да работят, търсенето на жилища надвишава предлагането. Към момента няколко големи брокерски и инвеститорски компании строят жилищни сгради в централната част на града и затворени жилищни комплекси, но търсенето продължава да изпреварва предлагането.