розова акрилна боя

Ако сте начинаещ художник или просто ентусиаст, който иска да пробва рисуване с акрилни бои, може да не сте сигурни как да подходите. Акрилните бои, разнообразие от които може да откриете в магазин за художници MaestroPan – https://maestropan.net/akrilni-boi/, са особено подходящи за първите ви стъпки в рисуването. Те са лесни за употреба, съхнат сравнително бързо и не изискват твърде сериозна инвестиция. Лесно можете да се сдобиете с достатъчно материал за започване на проект. Преди да започнете работа с акрилни бои е добре да знаете няколко основни съвети, които неминуемо ще ви помогнат много.

Професионалните бои винаги са по-добри от любителските

Нивото на двата вида бои е осезаемо различно. В професионалните бои има вложени повече пигменти, което позволява те да се смесват по-лесно и бързо. Освен това се нанасят по-добре на всякакъв материал за рисуване.

Винаги помнете: акрилната боя засъхва бързо

Това може да се приеме за позитив. След нанасяне на платното, на акрилните бои не им трябват дни, за да изсъхнат, нито пък специални условия. Това е основно различие с маслените бои. Но то може да бъде и слабост, особено ако искате да експериментирате със смесване на цветове. Трябва да работите бързо или пък да използвате добавки за удължаване на времето за съхнене на боите. Също така, ако разлеете акрилна боя на дрехите си, трябва да бързо да ги почистите, защото бързото засъхване ще направи премахването невъзможно на по-късен етап.

Не се страхувайте да смесите цветове

При работа с акрилни бои може лесно да обогатите палитрата си, като започнете да смесвате цветове. С акрилни бои това става без особена подготовка, като може дори да започнете само с трите основни цвята – син, червен и жълт. След като натрупате малко опит, може да експериментирате с повече цветове.

Акрилната боя става по-тъмна, когато изсъхне

Винаги взимайте този факт предвид, когато рисувате с акрилни бои. Когато изсъхнат, те стават с една идея по-тъмни от цвета, който сте нанесли на платното първоначално. Преценете добре какви тонове да използвате, за да постигнете оптимален резултат и да не останете неприятно изненадани при завършване на работа.

Добавете малко бяла боя към боите

Това е лесен начин да направите любителските бои малко по-непрозрачни и консистентни. Това важи с особена сила за бои, в които са вложени по-малко количество пигменти и които не постигат чак толкова добри резултати. Но пък ако сте начинаещ в рисуването или пък просто ентусиаст, най-вероятно ще започнете именно с такива бои, към които може да пробвате този трик с добавянето на бяла боя.

цветна акрилна боя

Почиствайте четките си след всяко ползване

Това е един от основните съвети, които всеки художник трябва да научи. Четките са ценен инструмент, който не искате да развалите, като просто ги зарежете след използване. Засъхналата боя върху тях има точно такъв неблагоприятен ефект. Ползвайте сапунена вода след всяко рисуване, но не оставяйте четките потопени за дълго време. Водата може да накара дървото да се подуе и оцветяването на дръжката да се забели.

Слагайте дата на творбите си

Ако сте решили да се занимавате с рисуване за по-дълъг период от време, не просто еднократно, винаги слагайте дата на творбите си. По този начин ще може да проследите прогреса по-добре и да имате времева линия на развитието на своите умения.

Не се страхувайте от грешки

Рисуване се учи с много грешки. Едва ли може да очаквате перфектни резултати от първия път. Вместо да унивате, че не успявате да смесите правилните акрилни цветове, или пък резултата на платното не е това, което искате да бъде, анализирайте ситуацията. Не спирайте да се упражнявате, защото акрилните бои ви предоставят именно такива опции. С тяхна помощ може да се научите на базови техники и принципи, които, при добро желание и възможност, да доразвиете в бъдеще.

 

Когато рисувате с акрилни бои, винаги е добре да помните гореспоменатите съвети и принципи. Така ще може да ползвате този изключително полезен инструмент за да трупате опит и да създавате върху платното това, което искате.