Тъй като кредитната система е много сложна, установяването на кредит отнема време. В зависимост от индивидуалното ви положение може да има начини да повишите точките си бързо, като например да изплатите всичките си дългове за много кратък период от време. Но ако започвате с лош кредит, дори подобна драстична мярка може да не доведе до търсения от вас незабавен ефект. Каквото и да се случи, най-въздействащото нещо, което можете да направите за своя кредит, е да си създадете някои постоянни навици. Ето някои съвети, които могат да ви помогнат да повишите кредитния си рейтинг с течение на времето.

Проверявайте редовно кредитните доклади, за да следите напредъка си.

Без значение къде отивате да проверявате кредитите си – в банката си, или в някое от големите бюра за потребителски кредити – важно е да следите кредитите си.

Регистрирайте се за безплатен мониторинг на кредитите

Независимо дали става дума за вашата банка или за някое друго място, да следите внимателно своя кредит е от съществено значение. Абонирането за кредитен мониторинг може да ви помогне да бъдете предупредени за важни промени в кредита ви, така че да можете да проверявате за подозрителни действия. Измамническата дейност може да натежи на един добър кредитен рейтинг, така че е важно да оспорвате всички данни, които считате за неточни. Ако кредитното бюро се произнесе във ваша полза, измамната дейност ще бъде премахната от кредитния ви доклад, което може да ви помогне да повишите кредитния си рейтинг.

 Разберете колко пари дължите

Съберете всичките си сметки и съставете план за плащането им. Ако имате твърде много кредитни карти, за които трябва да следите, можете също така да консолидирате дълговете си по кредитни карти в карта за прехвърляне на баланс, за да улесните управлението на месечните си плащания. тези три стратегии могат да ви помогнат да изплатите по-бързо дълговете си по кредитни карти, да намалите процента на използване на кредита и да повишите кредитния си рейтинг. Затова изберете плана, който най-добре отговаря на вашите нужди, и се придържайте към него.

всички кредити на едно място

Настройте автоматични плащания, за да не забравяте да извършите плащане с кредитна карта

Това може да ви помогне да развиете постоянна история на плащанията с течение на времето. Това може да не ви помогне да повишите бързо кредитния си рейтинг, но може да го предпази от бързо понижаване, което е вероятно да се случи, ако пропуснете плащане.

Плащайте два пъти месечно

Вместо да правите едно голямо плащане в края на месеца, опитайте се да го разделите на по-малки плащания на всеки две седмици. Това може да ви помогне да направите няколко допълнителни плащания всяка година и да спестите пари от лихвени такси. А допълнителните плащания могат да помогнат за по-бързото изплащане на остатъка от главницата, като намалят салдата по сметката ви и коефициента на използване на кредита, което може да повиши оценките ви.

Преговаряйте за по-нисък лихвен процент

По-ниският лихвен процент може да ви помогне да изплатите баланса си по-бързо, тъй като по-голяма част от плащането ви може да се приложи към баланса на главницата, отколкото към лихвите. По-ниските салда могат да означават по-нисък коефициент на използване на кредита (и повишаване на точките ви). Научете повече за договарянето на по-нисък лихвен процент.

Поискайте увеличение на кредитния лимит

По-високият кредитен лимит е друг начин да намалите коефициента на използване на кредита, което може да помогне за повишаване на кредитния ви рейтинг. Все пак имайте предвид, че някои издатели на кредити провеждат стриктна проверка на кредитоспособността, когато поискате увеличение на кредитния лимит, и това може да доведе до намаляване на кредитния ви рейтинг. Прочетете как да поискате увеличение на кредитния лимит.

Комбинирайте кредитите си

Комбинирането на кредитите ви се отнася до различните видове сметки, посочени в кредитните ви доклади. Макар че това вероятно няма да помогне или да навреди на кредитния ви рейтинг, кредиторите обикновено обичат да виждат комбинация от револвиращи кредитни сметки (т.е. кредитни карти) и разсрочени заеми, като ипотеки, заеми за автомобили и студентски заеми. Колкото повече разнообразявате парите, които заемате, толкова по-добре. Разбира се, не е добра идея да получавате заем, от който не се нуждаете, само за да добавите малко повече цвят към кредитния си микс.