Мотокарите – без използването им товарно-подемните дейности във всеки един цех, склад и търговски обект биха били нещо немислимо. Представете си как отивате да си закупите 1 палет плочки и хората трябва да ви ги изнесат на ръце. Да, това би изглеждало плашещо комично. За огромна радост на всички, обаче това не практика, защото мотокарите са реалност. Тези малки, лесно подвижни машини, които се движат между алеите на обектите, ни осигуряват безпроблемно пазаруване, удобство и най-вече бързина. Мотокарите са този тип кари, които имат двигател с вътрешно горене. Преди време са се произвеждали и са се използвали мотокари, които са били снабдени с бензинов двигател, но тази практика вече не е разпространена. Сега най-широко използвани са газовите и дизеловите. Газовите обикновено използват 3кг. за 1 час разход работа, максимално се стига до 4кг. На база на това, колко часа дневно се използва, може да се сметни разходната норма за месеца.

Интересното при газокарите на Linde Material Handling е хидростатичното задвижване.

За него преди няколко години, Linde Material Handling регистрира патента си. Технологията е максимално опростена и в основата й стои задвижването на двигателя от 1 аксиално-бутална помпа. Задвижващите колела са снабдени с хидромотори, но за да могат да бъдат те омаслени, буталната помпа им прехвърля масло. Linde имат и много удобна технология за управление на кара в посоките напред и назад – двоен педал. Ако кракът на шофьора се вдигне от него, машината спира, което прави използването и внедряването на спирачки абсолютно безсмислено. Маслото се разпределя равномерно от аксиално-буталната помпа и не се налага използването на съедините, диференциал и трансмисия. Неизползването на спирачки и диференциал, намалява експлоатационните разходи до минимум. Тази иновативна технология на Linde позволява газокарът да се използва много по-дълго време и в много по-усилен режим спрямо останалите газокари и мотокари. Възможно е един газокар да стигне до 20 000 часа използваемост преди да му се наложи да мине основен ремонт, което е в пъти повече спрямо конкурентните машини. Това е възможно благодарение на липсата и на спирачна течност, спирачни цилиндри, накладки. Освен експлоатационните разходи са намалени и разходите за поддръжка и сервиз. Самото хидростатично задвижване улеснява работата на двигателя, защото няма триене, износване и подмяна на агрегати.

Защо хидростатичното задвижване улеснява придвижването на газокарите?

Тази технология при мотокарите и газокарите Linde е направена така, че да може машината да се управлява максимално лесно и прецизно. Когато газокарът е силно подвижен, той е по-лесен да се работи с него. Всички са доволни, когато газокарът може да мине през прагове и неравности, а не е нужно да се направят 100 маневри, докато преодолее препятствието. Допълнително преимущество на този тип газокари е коефицента на полезно действие, който е 90%, както и отделянето на фин прах при работа с газокара е нулево.

Като цяло, проучвания показват, че водачите, които използват газокарите на Linde с хидростатично задвижване си увеличават производителността на работа до 20%. Което има две благоприятни следствия. Първото е увеличаване на размера на обработената стока, второто е намаляване на обема на оперативните разходи. Газта, която се използва е с 30% по-малко, а маслото е нужно да се сменя на 6 000 часа. Дори гумите се износват по-бавно, което е свързано с липсата на спирачна система.

Главната задача на газокарите се състои в това да осигурят сигурна и надеждна вътрешна логистика.

Газовите мотокари могат да намерят приложение, както на открито, така и на закрито, за разлика от дизеловите, които не са подходящи за работа в затворено помещение. Въпреки, че функцията им не се различава и от тях се изисква да пренесат и повдигнат определено количество товар, различните иновации на Linde усъвършенстват технологиите, така че да станат оптимално полезни и безопасни. Вижте най-новите системи за безопасност на Linde: