Loan & Savings

Може би всъщност въпросът трябва да е обърнат наобратно – за кого не са, защото е по-лесно и по-кратко да се опише кога не е много смислено и изгодно да теглите бърз кредит. Достъпността, скоростта, опростената процедура, както и липсата на изисквания за много документи, правят онлайн кредитите предпочитан финансов инструмент за решаване на възникнали нужди от пари. Също така бързите кредити не са целеви, което означава, че могат да се използват за широк кръг стоки и услуги, а не строго дефинирано с конкретна цел, както са например банковите кредити в повечето ситуации. Друга причина за широката популярност на бързите кредити е във факта, че за разлика от банковите кредитни продукти няма ограничения относно дохода, до определен размер не се изискват и гаранти или друго обезпечение. Достатъчно е само да се представи документ за самоличност, който да се сканира от двете му страни. Затова кредитоискатели могат да бъдат както работещи на трудов договор, така и хора без официален доход, пенсионери, студенти, дори безработни. Някои компании предлагат дори кредити за хора с лоша кредитна история, макар че именно кредитният рейтинг е водещият критерий при одобрението за заем на кандидатите от фирмите за бързи кредити. Но все пак при определени условия, които не са в полза на кредитоискателя, се отпускат заеми и при тези условия.

Както споменахме, бързите кредити не са целеви.

Ето защо те често се ползват и за рефинансиране или обединяване на други кредитни задължения. Това позволява да се спестят средства за допълнителни такси, лихви, управление и обслужване на кредитите, като ще се плаща за едно задължение. Времето пък, което печелим от това обединяване, е допълнителен плюс, който на практика също означава пари. Основно изискване на фирмите за бързи кредити и в този случай е предишните кредитни задължения да са обслужвани и да няма просрочвания и закъснения по тях. Ето защо много хора, когато установят, че ще имат затруднения с плащането на следващата погасителна вноска по кредитите си, се обръщат към кредитна институция, за да не попаднат в списъка на хората с лоша кредитна история в Централния кредитен регистър. Така те си запазват отлична възможност за кандидатстване за заеми и в бъдеще, защото никой не може да предвиди дали в следващ момент няма да се нуждаем отново от финанси.

По отношение на възрастовите изисквания за кредитоискателите те варират между 18 и 70 години. Ако попадате обаче на границите на тези години, е възможно да има допълнителни изисквания към вас като кандидат, за да може кредитната организация да покрие по-високия риск по някакъв начин. И за фирмите за бързи кредити предпочитаният клиент е със сигурен доход, работещ на трудов договор и с отлична кредитна история. Повечето фирми ще изискват да имате доход, защото това е гаранция, че ще погасите задължението си. При някои фирми е възможно да получите кредит и без такъв, но трябва да се внимава с условията по него.

Онлайн кредитите се отпускат в широки граници по отношение на размера им. Обикновено минимумът е от 50-100 лв. Максимумът силно варира сред отделните институции, като най-високият размер при повечето е до 3000 лв. За по-големи суми обаче обикновено се изисква и допълнително обезпечаване. Това изискване, ако не фигурира в предварителния договор, трябва да го има в окончателния договор. В някои случаи фирмите публикуват това условие в общите изисквания. Последните може да са поместени или някъде в обособена част на вашия договор, или на сайта на компанията, или пък в някакво отделно приложение. Практиката е, ако не предоставите такова обезпечение във фиксирания срок, да ви бъдат променени драстично условията по договора. Често вашият кредит може да стане и предсрочно изискуем, ако нарушите това задължение.

Ако трябва да бъде направено сравнение с банковите кредитни продукти, то и двата типа кредитни инструменти си имат своите предимства.

От гледна точка на процедурата за кандидатстване и изискваните документи онлайн кредитите имат сериозно предимство. Това обаче е за сметка на по-сериозното оскъпяване на бързите кредити. Ето защо всъщност, за да сме коректни в тази корелация, трябва да изходим от размера на търсения кредит. Обикновено банките имат по-висок минимален праг на своите кредитни продукти. Той също силно варира, но най-често е 500-1000 лв. Затова специалистите смятат, че за суми над 1000 лв. за кредитоискателите е добре да се обърнат към банка, защото разходите по техния кредит ще бъдат много по-малки. В другия случай бързите кредити са по-доброто решение, особено ако сумата е по-малка и има опцията да се вземе бърз кредит без оскъпяване.

Голямото разнообразие от фирми в сегмента на бързите кредити означава по-голяма конкуренция, което непрекъснато се отразява на предлаганите кредити.

В резултат клиентите са печеливши, защото ще получат все по-добри условия при кандидатстване.  Ако не познавате добре водещите фирми в сектора, е добре да се обърнете към кредитен консултант. Последният също може да извършва услугите си изцяло онлайн, за да не губите излишно време. Той ще ви представи няколко оферти, отговарящи на параметрите на вашето търсене, като за вас това няма да струва допълнително пари.