спирулина-рецепти

Спирулина е една от онези суперхрани, които станаха тотален хит последните няколко години. Тя расте и в соленоводни и в сладководни води, предимно в Африка, Китай, Индия, Япония и Тайланд. Спирулина, която виждаме в магазините за хранителни добавки, идва от специално пригодени ферми за отглеждането и. Истината е, че тя се гледа изключително лесно и не е нужно голямо количество вода за качествени водорасли. Въпреки, че повечето хора я слагат в групата на водораслите, тя е цианобактерия, която има свойството да фотосинтезира.

Откъде се появи Спирулина?

От най-древни времена се е гледала покрай езерата. Първите свидетелства, които намираме са за отглеждането и в езерото Чад в Африка, както и в езерото Текскоко в Мекскико. Методът им на обработка е бил доста опростен, какъвто е и днес – сушели са я и са я консумирали. Фернандо Кортез и неговите Испански Конкистадори докладвали, че местното население я приготвя и я консумира – годината е била 1519г. Първи обаче забелязал полезните свойства Пиер Дангеард, френски ботанист. Наблюдавайки фламингота, забелязал, че те могат да оцеляват консумирайки само това синьо-зелено водорасло. Едното довело до второто, после до третото и така през 1969г заработила първата фабрика за производство на Спирулина от французите.

Здравните ползи от Спирулина.

Здравните ползи от редовния прием на Спирулина са цял списък. Благодарение на антиоксидантния и ефект, тя служи за намаляване на възпаленията в тялото и детоксикация. Много хора започват прием на Спирулина, за да могат да подпомогнат работата на този орган и да го прочистят от вредните вещества. Освен това Спирулина се използва и за пречистване след натравяне с олово или живак.

Богатото съдържание на витамини и минерали спомага за повишаването на здравния тонус. Благодарение на нея, могат да се създадат по-добре регулирани липидни профили и да се намали кръвното, както и да се избегне хипертония. Спомага и за разширяване на кръвоносните съдове водещи към сърцето, като намалява рисковете от удар.

Справя се добре със симптомите на алергия, както е и превантивна мярка срещу вирусни инфекции. Спирулина съдържа витамините А, Е, В1, В2, В6, както и Омега-3 и Омега-6 наситени мастни киселини.

Как да приемаме Спирулина?

Спирулина можете да намерите под формата на хапчета, прах или паста. Прясната Спирулина винаги е на паста, не е възможно да бъде прясна и да е на прах. Прахът се създава след като тя се изсуши и се натроши. Винаги купувайте хранителната добавка от място, където ви гарантират нейното качество и доказват произхода ѝ. Няма висок процент странични ефекти при приема и, но ако произходът и не е гарантиран, има рискове. Когато за първи път приемате Спирулина може да трябва да започнете с много ниски дози, за да може тялото ви да се нагоди. Дайте му време да го направи. Спирулина под формата на прах и паста има специфичен вкус, който не се харесва на всички и подбрахме няколко метода, как да я направите по-вкусна.

Никога не я приемайте просто разредена с вода, защото може да ви се догади. Разтворете я с кокосово мляко, сол, чия и мед, може лекият вкус на риба да остане, но ще е замаскиран.

Друг вариант е да смесите бадемово мляко, чия, спирулина, канела, ванилия и сол и да ги оставите да се охладят в хладилника. Ако нямате време и не ви се чака, също е вариант да добавите лед. Не очаквайте да е много вкусно, но със сигурност не е ужасно.

Ако обичате вкусът на риба и не искате да го скривате под нещо сладко, можете да го подсилите. Смесете свежа спирулина, като тази на spirulina.bg или паста от спирулина с топено сирене и я размажете на препечена филийка. Сложете няколко резенчета краставица и парченце сьомга и така ще имате типичен морски сандвич. Можете да пръснете и няколко капки лимон, но не прекалявайте. Все пак долу има филийка, а комбинацията на хляб и лимон, макар и със Спирулина, не е върховна.

Ако имате под ръка рукола, използвайте я. Сложете си рукола в една чиния и я напръскайте обилно с лимон и малко спирулина. Горчивината ще потуши малко рибения вкус. Можете да добавите и зехтин и оцет.

Последното ни предложение е за ориз със Спирулина.

Сварете ориза и го овкусете със Спирулина, сол и червен пипер. Нищо сложно, а и вкусовете си пасват идеално.

Спирулина е изключително полезна хранителна добавка, независимо как я консумираме, тя има благоприятен ефект върху нашите тела. За всички, които са я пробвали, но не им е харесал вкуса и, пробвайте я отново с тези рецепти. Нека полезното действие на Спирулина да не остава на заден план, заради неправилната комбинация на вкусове.