Използването на конвекторна фурна е стъпка в правилната посока за всеки ресторант, който има печена храна в менюто си. С този тип устройство топлината на фурната се разпределя равномерно, тъй като тя разполага с вентилатор. Освен това нейната температура достига значително по-високи граници. По този начин се осигурява по-голяма бързина на приготвяне на храната, а това е от съществено значение, особено ако заведението ви е значително натоварено. Професионалните конвекторни фурни се различават значително едни от други, като всеки модел идва със свои собствени особености. Но кои черти са най-важни при избора ѝ?

 

Материал на изработка

Той е един от съществените фактори, които трябва да обмислим. От голяма важност е какъв ще е материалът на конвекторната фурна, тъй като от него зависи колко дълго ще издържи тя, колко лесно ще е да я използват готвачите ви, колко лесно ще е почистването и, естествено, колко добре ще си върши работата. Разгледайте внимателно какви видове материали се предлагат в избраните от вас модели и, при необходимост, се консултирайте със специалист по въпроса коя от фурните е най-добра за вашите цели.

 

Брой тави/Капацитет

Разбира се, заведенията са различни по натоварване и елементи, които предлагат в менюто си, а също и по обем нужди от печене на храна. Съответно, вашият индивидуален случай ще изисква специално обмисляне. Т.е. трябва да помислите какво е (или ще бъде) натоварването ви, как ще могат да се справят с него готвачите ви, колко бързо ще трябва да бъдат приготвяни продуктите. Спрямо това изберете капацитета на конвекторната фурна. Тя може да е само с една тава или с доста повече, например четири.

 

Достигана температура

Още един елемент, който е фактор при взимането на решение, е достиганата температура. Обикновено конвекторните печки достигат до 300 градуса по Целзий. В зависимост от специфичните нужди на вашия ресторант може да имате нужда от повече или по-малко градуси. Съответно, спрямо това какво е менюто ви, нагодете и избрания модел.

 

Таймер

Повечето конвекторни фурни идват с таймер. Главната черта, която трябва да премислите при него, е това до колко минути е. Ако ястията, които приготвяте, са силно специфични и изискват изключително дълго печене, то някои видове таймери може да са с твърде кратка продължителност, което ще доведе до ранно изключване на фурната и, съответно, неуспех при приготвяне на храната. Това, естествено, не е валидно за всяко ястие и за всеки ресторант. Така че повечето от ресторантите ще се справят отлично и с традиционните 120 минути, които се предлагат в голяма част от конвекторните фурни на пазара.

 

Наличие на грил

В редица случаи ресторантите може да имат нужда от професионална конвекторна фурна, която има функция грил. Това позволява допълнително включване на елементи в менюто, които да бъдат приготвени също толкова бързо, лесно и качествено. Конвекторните фурни с функция грил създават чудесни условия, в които готвачите ви да създават подобни ястия, като те ще се опекат равномерно, ще запазят вкусовите си качества и ще са сочни и приятни за небцето на всеки от клиентите ви, колкото и взискателни да са те.