Странджа

Ако сте решили да почивате в България това лято – поздравяваме ви за решението. А ако сте избрали Южното Черноморие, тогава ние можем да ви помогнем да направите почивката си още по-приятна и незабравима.

Мислите си, че ще ви занимаваме с избор на хотел в Приморско, Созопол или Аркутино? Не, няма да го направим, тъй като вие сами можете да се спрете на подходящ хотел, като за целта просто трябва да разгледате летните оферти за почивки в България на Сърнела.

Ще ви запознаем с някой от най-големите забележителности на Странджа, които можете да посетите, докато си почивате на Южното Черноморие.

1. Беглик Таш
Мегалитното светилище се намира само на около 4 км. от Приморско и е нещо, което наистина си струва да посетите. Светилището е открито от археолозите през 2003 година и е най-големият мегалитен тракийски комплекс, който досега е откриван в този край на страната.
Според експертите, траките ненапразно са избрали точно това място (където Странджа се среща с Черно Море), за да извършват своите ритуали в чест на Богинята Майка и Бога Слънце. Ако решите да разгледате Беглик Таш, сами ще се уверите как в душата ви ще се настани спокойствието и смирението, още в мига, в който стъпите на поляната сред големите каменни блокове.

Как да стигнете до Беглик Таш?

Ако идвате от Бургас, още в началото на Приморско ще видите указателна табелка, която ще ви насочи на къде да поемете. Разстоянието с автомобил до импровизирания паркинг е около 1,5 – 2. След това трябва да оставите колата и да вървите по пътеката в гората още малко. Пътят, който води до светилището е един и няма как да се объркате, а и разходката ще ви допадне със сигурност. Пътеката ще ви изведе на поляна, в средата на която ще видите като на длан цялото светилище… и повярвайте, дъхът ви ще спре от неочакваната гледка, която ще се разкрие пред очите ви.

2. Еко пътека Изворите и Пещерите на Младежко
Странджанското село Младежко може да ви предложи една страхотна разходка по екопътеката, която ще ви изведе до пещерите Леярниците, които се намират в близост до селото.
Пътеката започва от края на селото и се вие през красиви гори, минава през река Младежка и стига до мястото, от което извира реката. Над извора се намират и две от пещерите, които можете да разгледате. На връщане можете да се отбиете и до крепостта, която се намира съвсем наблизо.

3. Индипасха
Ако искате да усетите магията на Странджа – Индипасха е мястото, което трябва задължително да посетите.

Какво е Индипасха?

Казват, че светилището (отново тракийско) може да бъде открито само от просветените. Според една от най-популярните легенди, преди много години кравар от близкото село изгубил болната си и напълно сляпа крава в гората. Няколко дни след това добичето се върнало в селото напълно прогледнало и здраво. Краварят проследил животното къде ходи и така разбрал, че то слиза в Аязмовски дол и пие от водата, която се процежда от скалата.
Така хората разбрали, че мястото е свещено, а водата е лековита.
Ако оставим на страна легендите, специалистите считат, че Индипасха е древно тракийско светилище, на което в миналото са се извършвали ритуали в прослава на Богинята Майка и Бога Слънце.

Как да стигнете до Индипасха?

Дали е вярна легендата за това, че мястото може да бъде открито само от просветените не знаем, но е истина, че се открива доста трудно. И все пак, ако решите да го посетите… Трябва да стигнете до село Граматиково и по-специално до местността Качул. До там ще карате по асфалтиран път, но след Качул пътят става черен, затова трябва да се внимателни. На около 3-4 км навътре в планината ще трябва да оставите автомобила и да продължите пеш. Табели, които указват посоката има, но е добре да внимавате, за да не пропуснете просеката, по която трябва да поемете. Ако успеете от първия път (а повярвайте, не е трудно да се заблудите), ще трябва да се изкачвате нагоре докато стигнете обособено място за почивка. Стигнете ли до там, значи сте на половината от пътя и сега следва стръмно спускане до Аязмовски дол, където се намира и светилището.

Южното Черноморие и Странджа могат да ви предложат още много интересни и малко познати места, които ще ви накарат да избирате по-често тази част на страната за своята почивка, затова влезете на сайта на http://sarnela.com и резервирайте своя хотел сега.
А ние ще продължаваме да ви запознаваме с тайните, които крие Странджа планина!