косачка

Когато стане топло навън и жегата започне да ни мори, както тялото, така и душата, започваме да си мечтаем за някоя добре поддържана поляна и дебелата сянка на някое дърво. Винаги идеята за зелена, свежа морава ще предизвика приятни асоциации и желание за почивка. Точно това е и причината, толкова много хора да искат да поддържат красива ливада в дворовете си. Но за да се стигне до там, първо трябва да се изпълнят няколко условия, като да се избере правилният вид трева, както и добра косачка, която да поддържа порасналите стръкове. Естествено, спрямо различните предпочитания, една косачка може да е подходяща или неподходяща, заради това ще обърнем внимание на техните характеристики, за да сте добре подготвени за вашата градина и вашата райска полянка.

Какво да гледаме при косачките?

Каква трябва да е ширината на косачката?

Или по друг начин зададен въпроса: „Колко време ще отделям за косене?“. Ширината на косене стига от 32 см. до 46 см. така че имате избор. Изборът ви зависи и от това колко голяма поляна ще обработвате и колко маневрена косачка ви трябва. Представете си, че вземете най-широката и в същото време имате няколко дървета, които са на по-близко разстояние. Там косачката няма да може да окоси, което ще ви принуди, това място да го обработвате на ръка. От друга гледна точка, колкото по-широка е частта, която коси, толкова по-бързо ще се минава цялата морава. И ако това ще ви спести време, защо да избере по-бавен вариант. Имайте предвид, че лятото, за да се поддържа една ливада здрава и добре растяща, тя трябва да се коси два пъти седмично, много добър косачки можете да намерите в Prismabg.com. Сами можете да пресметнете какво време ще коствате. Много добра идея са роботизираните косачки, които не изискват човешка намеса и косят сами ливадата на зададената им предварително височина.

Какви мощности има една косачка?

Мощността на една косачка зависи от двигателят й и дали се захранва с ток или е на бензин или дизел. Малко по-надолу ще обясним разликите и недостатъците и на двата вида. Като цяло обаче мощността определя бързината на косачката. Ако тя е по-мощна, по-бързо ще се придвижва и ще коси.

Да има ли кош косачката?

Това зависи дали искате да оставят отрязаните връхчета да падат в почвата и след това да аерирате от време на време или предпочитате да ги събирате. Кошовете достигат до 70 л., така че ако изберете по-голям няма да се налага на много чести интервали от време да спирате косачката и да го изпразвате. Натрупването на връхчетата върху почвата, според някои източници за поддържане на моравата пречи, според други помага, така че най-доброто, което можем да ви дадем като съвет е да пробвате първо без кош, и ако забележите влошаване на моравата, да си набавите.

Как се придвижват косачките?

Има няколко вида – роботизиран, несамоходни и самоходни косачки. Самоходните имат способността да се придвижват сами, човекът, който ги управлява, трябва само да ги насочва в правилната посока. Това се случва благодарение на движението на предните колела. Несамоходните се задвижват от ръчна сила или по друг начин казано – бутат се. Тя пак ще коси, но само на статичното място. Роботизираните косачки са ясни, те се движат без никаква човешка намеса.

На каква височина косят?

Тук отново се намесва вида на косачката. Ако тя се захранва на ток максималната височина на която може да се вдигне е 60мм, докато бензиновите стигат до 90мм.

Каква е разликата между бензиновите и електрическите косачки?

Електрическите косачки са по-леки и техните двигатели се захранват с ток. Сами се досещате, че косачката трябва с кабел да се свърже до контакт, което прави косенето на места с много дървета и храсти по-трудно. Освен това и дължината на кабела е определяща и може да възпрепятства обработването на по-големи ливади. Електрическата косачка е по-енергоспестяваща и горе долу харчи по 30 – 50 ст. на час. Освен това и цената ѝ е по-ниска.

Съответно косачките, които са с двигатели, захранвани на бензин или на дизел са по-тежки, но затова пък имат опцията да са самоходни. Докато при електрическите това не е възможно. Бензиновите косачки са с по-висока цена, по-мощни и ширината им на косене е по-голяма. Допълнително, за да ви служи една бензинова косачка дълго време, трябва да сменяте редовно масло филтри и други консумативи, както и да правите редовна профилактика.

Изборът каква косачка точно ще ви свърши работа не е сложен, като знаете за каква поляна или ливада ще я използвате. Преценете добре експлоатацията ѝ за да не се налага да купувате още една на по-късен етап.