язовир Ивайловград

С отдръпването на лятото и пренасищането на морските пейзажи на повечето хора им се приисква нещо по-планинско. Мятаме по един чифт маратонки и се отправяме към Ивайловград и по-скоро към язовир Ивайловград. В самото градче спираме да хапнем вкусно в хотел Тракия и да си хвърлим саковете и се отправяме да разгледаме чудният язовир Ивайловград.

Чували сме легенди, че е щял да бъде най-високият язовир на Балканите, ама плановете се сблъскали с реалността и изградили стенната му да е висока едва 71 метра. Това се е случило 1964г., като по това време в близост функционирали  оловни мини, които към днешна дата са пусти галерии и проходи. Ако е бил изпълнен проекта се щели да се залеят мините. Макар и да не са успели да построят най-високият язовир на Балканите, язовир Ивайловград все още има с какво да се похвали. Дължината му е цели 36км, което го прави най-дългият в България. Представете си, 64км брегова ивица, която чака да бъде обходена. За съжаление, обаче язовирът не е достъпен от всяко едно място и до него може да се стигне най-лесно от село Бориславци.

Цялото крайбрежие е покрито с гъсти широколистни гори и можете да попаднете на всякакви горски животинки.

Ако посетите привечер язовир Ивайловград, местните твърдят, че може да мернете самодиви и като едното нищо, горите са толкова гъсти, че никой няма да се изненада, ако някое митично същество наистина живее там. От онези, които познаваме обаче можете да видите 163 вида птици, голяма част от тях са защитени. Ако гледате достатъчно дълго време нагоре можете да видите  морски орел, орел рибар, малък орел, маслинов присмехулник и дори черен щъркел. Ние посетихме язовир Ивайловград края на лятото, когато гората е почнала да се багри в цветовете на есента, но ако отидете през зимата, можете да попаднете на малък нирец или пък на голяма бяла чапла.

Флората и Фауната в този регион са изключително запазени. Ако искате да избягате от урбанизация на големите градове, това място ще ви се стори като подарък. За радост не е застроено с високи сгради и търговски центрове, но все пак в Ивайловград можете да намерите всичко необходимо и за един по-дълъг престой. Хотел Тракия се намира в центъра на града и разполага с магазин, ресторант, а в близост има и казино и заведения.

Язовир Ивайловград се намира на 10км от хотел Тракия.

Цялата община е екологично чист райно и ще забележите, че липсват промишлени обекти, които да замърсяват въздуха. Можете да го усетите най-вече сутрин вдишвайки кристално чистия въздух.

Самият язовир Ивайловград е обект не само на туристически интерес,но и на спортен.

Всяка година се провежда  финалът на Републиканската регата по кану каяк. Освен че времето беше на наша страна и успяхме да се разходим по бреговата ивица на язовир Ивайловград (не обиколихме всичките 64км), научихме много и за риболова. Ако имате късмет, като нашия, със сигурност ще попаднете на много рибари, които са накацали навсякъде по брега и са нахвърляли въдици. Запознахме се с един грък, който беше дошъл да къмпингува заедно със семейството си. По-късно в хотел Тракия ни осведомиха, че наистина много чужденци идват за да се полюбуват на язовира и да хванат някоя друга рибка.

Рибите, които можете да хванете са бяла риба , сом, костур, шаран, червеноперка, кефал. Можете да хванете и някоя друга змиорка.

Отидохме набързо да се разходим из двете обособени местности за пикник – местност Марта и местност Цимбала. За съжаление, не си носехме нищо, за да го хапнем из природата, но после си наваксахме в ресторанта на хотела, където ни чакаха традиционни гозби и изстудена ракия. Посетете Ивайловград и язовира и ще се насладите на хубава природа и топло гостоприе