10 от най-божествените ухания, използвани в модерната парфюмерия

Кои са съставките, които превръщат в класики най-култовите дамски и мъжки парфюми

10 от най-божествените ухания, използвани в модерната парфюмерия

Източник на изображение: freepik.com

Ако ви се е случвало да си спомните за уханието на някой аромат години, след като последно сте го усетили, или да се обърнете след някого, само за да проследите дъха на парфюма му, то познавате силата на съвременната парфюмерия да омагьосва всички сетива. 

Това се дължи на парфюмните съставки, а колкото по-редки и трудни за добиване са те, толкова по-висока е класата на самия аромат. Някои ухания, които днес познаваме и обожаваме, са резултат от стотици години труд и проучвания на признати парфюмеристи от целия свят – от жасмин и ветивер до мускус и българска роза, в тази статия ще научите повече за тайните съставки на някои от най-емблематичните парфюми в историята.

1. Жасмин

Уханието на жасмина е издигнато до култ. Неговият опияняващ флорален дъх го превръща в една от любимите съставки на съвременните дамски парфюми и голяма част от тях носят аромата на синтетичен жасмин. Истински скъпата съставка е натуралното етерично масло – необходими са повече от 8000 цвята, за да бъде произведен 1 грам от безценната течност. Цветовете на жасмина са изключително крехки и се берат на ръка през нощта, за да бъде запазен техният деликатен аромат.

2. Ветивер от Хаити

Хаитянският ветивер е растение, което се отглежда в карибския климат на Република Хаити. Корените му съдържат благоуханни масла, които придават на ветивера характерните земни, дървесни и кожени нотки. Парфюмеристите го обожават заради неговата способност да придава на парфюмите топлина, дълбочина и силен характер. Леката сладост на уханието разкрива неговата многопластовост, а лекият златист отблясък на етеричното масло само подчертава неговата рядкост и ексклузивност.

3. Пачули

Прекрасните виолетови цветове на растението пачули цъфтят в тропическите гори на Югоизточна Азия. Но не цветовете, а листата му са най-ценни, тъй като именно от тях, чрез трудоемък процес, се добива скъпото етерично масло, използвано във високия клас парфюми.

Уханието на пачули има топъл, интензивен привкус, който често се използва в композицията на екзотичните парфюми с ориенталски аромат като Chopard например. Добавя се, за да придаде дълбок и пикантен нюанс, и често се комбинира с нежни и чувствени нотки като ванилия и кехлибар. Неговият ароматен почерк е изключително разпознаваем, а днес се счита за символ на аристократизма и богатството.

10 от най-божествените ухания, използвани в модерната парфюмерия

4. Ванилия от Мадагаскар

Мадагаскарската ванилия е една от най-култовите съставки в съвременната селективна парфюмерия. Топлата ароматна нотка произлиза от плода на растението Vanilla Planifolia, което расте под яркото слънце на Мадагаскар насред Индийския океан. За да се добие ванилия, плодовете се берат на ръка и се сушат под открито небе, след което се оставят да ферментират в продължение на няколко месеца, а това придава на крайния продукт този характерен, богат вкус. Ванилията от Мадагаскар присъства в композицията на някои от най-култовите аромати в историята на парфюмерията.

5. Нероли Бигараджа

Леко горчивата, цитрусова нотка на нероли носи усещане за яркост, свежест и впечатляващ контраст. Божественото етерично масло от Нероли Бигараджа се дестилира от цветовете на горчивите портокали, растящи по уличките на Маракеш в Мароко, които се берат само на ръка в един кратък прозорец от няколко седмици в годината. Освен с разкошния си аромат, маслото от нероли е известно и с уникалните си хидратиращи свойства, заради които се цени високо от производителите на луксозна козметика.

6. Мускус

Мускусът е една от най-древните и ценни ароматни съставки в парфюмерията. Уханието на мускус се асоциира с мъжествеността и затова преобладава в мъжките аромати. Неговият земен, анималистичен нюанс, е изключително характерен и разпознаваем. Повечето съвременни парфюми съдържат синтетичен мускус, а поради естеството и спецификата на неговото добиване, натуралният мускус е една от най-скъпите и редки съставки с животински произход в света.

7. Сандалово дърво

Сандаловото дърво произлиза от Индия и Индонезия. Неговите корени и дървесина се използват за извличане на силно ароматното сандалово масло. То се отличава с ненатрапчивите си, плътни нотки – точно по тази причина често се използва като основа, върху която да се разгърне цялостната композиция на парфюма. Заради неповторимите си качества сандаловото дърво е толкова търсено, че в определен момент е било заплашено от изчезване. Днес повечето аромати съдържат синтетичния му еквивалент, но нищо не може да замени божественото ухание на естествено добитото сандалово масло.

8. Българска роза

Роза дамасцена е вид маслодайна роза, която се отглежда основно в България и Турция. Добивът на розовото масло е един от най-трудоемките процеси, които парфюмната индустрия познава. Необходими са изумителните 3 тона розов цвят, за да се дестилира едва 1 кг етерично масло от роза дамасцена, затова не е учудващо, че то се нарежда сред най-скъпите парфюмни съставки на планетата. Цветовете на розите се берат ръчно в земите на Розовата долина, която е един от символите на страната ни. 

9. Амбра

Амбрата е хилядолетен феномен на парфюмерийната индустрия, който дължим на едно изумително животно – кашалота. Наричана още „съкровището на морето“ и „плаващото злато“, тя може да се носи с години по морските вълни, преди да достигне бреговете на Мадагаскар, Малдивите и Индия, където бива събирана. В парфюмерията се цени заради неповторимия си анималистичен морски аромат. Поради високата си цена, „ловът“ и добивът на абра е истинско предизвикателство и може да бъде дори опасен.

10. Индийски уд

Индийският уд е една от най-ценните и редки парфюмни съставки. Добива се от дървесината на агарово дърво и е известен с топлия си, ориенталски аромат. Освен да придава дълбочина и екзотика, етеричното масло се използва и за подчертаване на останалите нюанси на композицията. Наситеният орехов аромат на индийския уд е високо ценен както в Близкия Изток, така и по целия свят. Докато в комерсиалната парфюмерия се използва най-вече синтетичният му заместител, истинското ухание на уд е изключително скъпо и може да бъде открито в някои лимитирани серии нишови аромати.