4 основни съвета при избор на автомобилни гуми за колата ви

Ако искате да си осигурите гладко и безопасно изживяване на пътя, е важно да подходите внимателно при избора на подходящи автомобилни гуми за вашето превозно средство. При наличното изобилие от модели и вариации на пазара, може да се окажете в ситуация, в която не знаете дори откъде да започнете.

За да направим този процес по-лесен за вас, подбрахме 4 основни съвета при избор на автомобилни гуми за вашата кола, които ще ви помогнат да се ориентирате през многобройните предложения и да вземете информирано решение. 

Независимо дали сте опитен шофьор или начинаещ, тези съвети ще ви осигурят ценна информация, която може да подобри шофирането и безопасността ви.

4 основни съвета при избор на автомобилни гуми за колата ви

Източник на изображението: Pexels.com

Разлика между видовете гуми

Първата стъпка от процеса на подбор на подходящи гуми е да научите кои са различните видове, както и как да правите разлика между тях.

Различните видове гуми са проектирани да работят оптимално при специфични метеорологични условия. Нека да разгледаме характеристиките на всеки тип гума и да подчертаем техните предимства и за какви условия на шофиране са подходящи.

Всесезонни гуми

Всесезонните гуми са подходящи за региони с умерени климатични промени и са популярен избор за шофьори, които търсят гъвкавост в решенията. Те осигуряват сравнително добър баланс между сцепление, управление и комфорт при различни метеорологични условия без екстремни температури.

Летни гуми

Летните гуми са предназначени за оптимална работа при топло време. Те предлагат отлично сцепление, прецизно управление и подобрено спиране както на сухи, така и на мокри пътища. Не се препоръчват за студено време или заснежени терени.

Зимни гуми

Зимните гуми са специално проектирани да осигурят превъзходно сцепление и контрол при студени температури и зимни месеци, включително в условия на сняг, лед и киша. Те имат по-дълбоки шарки на протектора и по-меки каучукови смеси, които спомагат за запазване на сцеплението и гъвкавостта дори при минусови температури.

Определяне на правилния размер на гумата

Изборът на правилния размер на гумата е от решаващо значение за поддържане на цялостната ефективност на вашия автомобил. Размерът се обозначава с комбинация от цифри и букви на страничната стена на гумата, обикновено в следния формат: 215/60 R 16.

Нека да разгледаме и всеки елемент поотделно:

  • 215 – представлява ширината на гумата в милиметри.
  • 60 – означава съотношението на гумата височина – ширина, измерено в проценти. Представлява височината на страничната стена като процент от ширината на гумата.
  • R – означава типа вътрешна конструкция на гумата, която в случая е радиална.
  • 16 – цолаж – показва диаметъра на джантата (в инчове), за който е предназначена гумата.

Определянето на правилния размер на гума с пълна точност ви позволява да осигурите безпроблемно монтиране, подобрено управление и горивна ефективност.

Шарки на протектора

Шарката на протектора играе роля за цялостното представяне на гумата, особено при различни метеорологични условия. Шарките са проектирани да осигуряват сцепление, стабилност и контрол. Нека да разгледаме различните видове шарки и техните предимства.

Асиметрични протектори

Асиметричните шарки на протектора имат различни дизайни на протектора от вътрешната и външната страна на гумата. Тази технология предлага баланс между сцепление на сух и мокър терен, както и прецизно управление на пътя и намалени нива на шум. Обикновено се срещат при високоскоростни и луксозни автомобили.

Симетрични протектори

Типично за автомобилните гуми със симетрична шарка на протектора е, че могат да бъдат монтирани на всяка страна. Предимствата им съчетават намален разход на гориво и продължителен живот на гумите поради значително по-ниското съпротивление, което оказват по време на движение. Това ги прави предпочитан избор за тежкотоварни автомобили и коли, предназначени за изминаване на кратки разстояния.

Потърсете професионално мнение

Ако сте начинаещ шофьор и нямате опит в избора на автомобилни гуми, силно препоръчваме да се консултирате с професионалист поне първия път. Специализираният консултант ще ви предостави персонализирани препоръки въз основа на превозното средство и климатичните условия, в който възнамерявате да шофирате.

Освен това ще ви информира за марки производители и модели гуми с добра репутация и отлични отзиви. Може да коментирате и индивидуални предпочитания като например ценови диапазон, който ви устройва. Това значително ще улесни избора ви и ще ви помогне да направите добра инвестиция.