руса жена при добре уплътнен прозорец

Когато навън се усетят първите признаци за захлаждане след лятото, е много вероятно да се замислите за това как ще отоплявате дома си през идващата зима. Все пак домашният комфорт и уют зависят от това температурата на помещенията ви в дома да бъде оптимална за вас и всеки, с който живеете. Има различни начини да се справите със зимните температури. От това да си осигурите подходящ инверторен климатик например от https://eclima.bg/klimatici-ceni, до това да прилагате няколко простички правила за задържане на топлината у дома си. Нека разгледаме подробно какви са тези правила по-долу.

Инвестирайте в инверторен климатик

Отоплението с климатик е сред най-предпочитаните методи за справяне с ниските температури през зимата. Въпросът не бива да е „Дали да инвестирам в климатик?“, а „В какъв климатик е най-добре да инвестирам?“ В това отношение експертите са категорични – инверторните климатици са най-ефективни и най-подходящи за отопление. Инверторната технология позволява на климатика да поддържа зададената температура в помещенията с по-малко работа, отколкото други климатици. За инверторните климатици не се налага постоянно включване и изключване. По тази начин се избягват високите сметки за ток, защото се постига голяма енергийна ефективност по отоплителния процес. От тази гледна точка, инверторните климатици са една от най-сигурните инвестиции, които може да направите с цел отопление през зимния период.

Регулирайте температурата на климатика

Освен вида на климатика е важно и как го ползвате. Инверторните климатици могат да поддържат доста добре зададената им температура. Но дали е необходимо тя да е висока през цялото време? По-добре би било да настройвате желаната температура на по-високи стойности, когато сте си у дома, и на малко по-ниски, когато там няма никой. Така например може да намалите градусите с няколко през деня, докато сте на работа, и да зададете на климатика да работи по-усърдно, когато наближи време да се прибирате.

Погрижете се за изолацията

Независимо от това дали имате ефективен инверторен климатик, изолацията на дома ви е от основно значение. Всеки опит да затоплите помещенията у дома ще е напразен, ако топлината просто излиза през прозорци и врати с лоша изолация. Необходимо е да инвестирате в дограма от висок клас и друг вид методи на изолация на дома ви за да се радвате на топлина и уют. Подобна инвестиция се изплаща във времето, защото загубата на топлина е водеща причина за високи сметки за ток през зимата.

дете спестява пари за климатик

Предотвратете студеното течение

Дори с добра изолация е възможно в дома ви да нахлува студен въздух. Това обикновено се случва покрай вратите и прозорците. Може да го предотвратите, като поставите навити на руло кърпи или дрехи на пътя на студеното течение. Първо локализирайте мястото, а след това може да го блокирате.

Проверете прозорците и вратите за пролуки за студен въздух

Ако дограмата ви е стара, много е вероятно някъде по рамките на вратите и прозорците да има пролуки, през които да нахлува студен въздух. Даже да нямате средства за подмяна, може да направите базови действия за запълване на пролуките. Това става със силиконов пистолет.

Сменете завесите с по-дебели и плътни

Зимата е подходящ сезон за по-тежки и плътни завеси, които да спират потенциалното нахлуване на студен въздух през прозорците. Плътните завеси допълнително внасят усещане за топлота в стаята. Не забравяйте да ги дръпнете през слънчеви зимни дни, така че да внесете светлина и малко топлина.

Отоплението през зимата несъмнено е важно за всеки един дом. То осигурява комфорт и може сериозно да помогне на семейния бюджет, ако сте ефективни в стратегията си. Благодарение на горните съвети, може да се отоплявате по-добре, а това несъмнено ще направи дома ви едно по-добро място за живеене през зимния период.