Преди да изберете аерограф, помислете за какво ще го използвате. Ще я използвате ли върху голяма повърхност като автомобил? Или върху малка повърхност, например лист хартия? Ще трябва да помислите и за това какви повърхности ще рисувате. Ако повърхностите са големи, ще ви трябва по-голяма аерографска четка, докато малките ще ви свършат работа отлично.

Аерографски четки с едно действие

Когато тепърва започвате да рисувате с аерограф, може да е трудно да вземете решение за най-добрата аерографска четка с едно действие за вашите нужди. За щастие процесът е сравнително лесен. Преди за започнем, може да разгледате някои модели на този – линк.
Спусъкът на въздушната четка с едно действие може да се регулира, така че да контролирате количеството боя, което пръскате. Тези четки разпръскват един цвят, подобно на спрей за боядисване. Четките за въздух с едно действие често имат на разположение различно количество боя, за да можете да контролирате количеството. За да направите това, просто завъртете частта на въздушната четка и регулирайте отвора на дюзата. Можете да закупите и втора, за да боядисате друг цвят.

Автоматични или двойно зависими въздушни четки за управление

Когато става въпрос за избор между двата вида въздушни четки, има няколко неща, които трябва да знаете. Най-популярният вид въздушна четка е въздушната четка с двойно действие, която има спусък, който ви позволява да контролирате както въздушния поток, така и количеството боя. Натискането на спусъка назад, освобождава въздуха, а издърпването му назад ще освободи боята. И двата спусъка изискват практика, но ще ви позволят да постигнете по-фини детайли и да контролирате количеството боя.
Когато се взема решение между автоматична и въздушна четка с двойно действие, първо трябва да се помисли за каква цел ще се използва въздушната четка. Аерографските четки с двойно действие са добър избор за хора, които често рисуват големи повърхности, като сгради или стенописи. Тези, които често рисуват по-големи повърхности, може да искат да инвестират в автоматични въздушни четки. Те са по-подходящи за тези видове проекти.

Въздушни четки с вътрешна или външна смес

Съществуват два основни вида въздушни четки: с вътрешна и външна смес. И двете могат да пръскат водни бои и различни други медии, като имат различни модели на пръскане. Въздушните четки с единично действие са лесни за използване, но въздушните четки с двойно действие предлагат по-голям контрол. Ако предпочитате да пръскате с една ръка, въздушната четка с единично действие е по-добрият избор. И двете са по-евтини от въздушните четки с двойно действие и можете да използвате всяка от тях за почти всяка задача.

Основната разлика между въздушна четка с вътрешно и външно смесване се състои в начина, по който боята се въвежда в дюзата. При въздушната четка с вътрешно смесване тръбичката за боята е разположена в самото тяло на въздушната четка. От друга страна, въздушната четка с външно смесване има тръба за боя, която е отделена от въздушната четка. Въпреки че обикновено се смята, че първата дава по-добри резултати, много въздушни четки с външно смесване са също толкова добри и могат да дадат подобни резултати.

Бюджетни въздушни четки

Бюджетните аерочетки са чудесни за хора, които искат да изпробват аерографията, преди да инвестират в по-скъп модел. Те могат да бъдат и отличен начин да се запознаете с процеса, преди да се посветите на пълноценно хоби на аерографията. Закупуването на бюджетна аерографска четка може да не е необходимо, ако сте напреднал художник. Въпреки това, трябва да можете да намерите добра аерографска четка на достъпна цена.