Закупуването на нов душ параван може да бъде объркващо преживяване. Има толкова много възможности и стилове, от които да избирате! Важно е за вас да се уверите, че ще вземете такъв, който да съответства на цвета и размера на банята ви. Добрата новина е, че има много начини да се опрости процесът на избор!

Стъклени душ паравани без рамки

Има много разлики между безрамковите стъклени душ паравани и техните стандартни аналози. Докато първите се характеризират с метална рамка и закрепващи елементи, вторите обикновено са по-евтини, въпреки че са изработени от дебело закалено стъкло. Полурамковите паравани са по-подходящи за бани с неравни стени или душове, които са монтирани под ъгъл. Въпреки това, ако искате да монтирате параван в баня, където той ще се вижда от гостите, безрамковите стъклени душ паравани са по-добър избор.

Друга съществена разлика между стъклените душ паравани с рамка и без рамка е техният дизайн. Стъклените паравани за душ без рамка изглеждат елегантни и стилни, както и са идеални за създаване на усещане за простор. Освен това, те не предизвикват появата на водни капки, които да се задържат. Позволяват навлизането на повече естествена светлина в помещението, което е много по-предпочитано от изкуственото осветление. В резултат на това са издръжливи и могат да служат дълго време.

Сгъваеми душ паравани

При избора на подобен тип душ параван, е важно да запомните, че той може да бъде фиксиран или сгъваем. Фиксираните паравани са направени така че, размерът и формата на паравана също да са фиксирани. Най-разпространеният стил е правоъгълен параван, който има изчистени, прави линии и се вписва добре в модерния дизайн на банята. Извитите паравани, от друга страна, имат извит горен ъгъл, което ги прави подходящи за извити или по-декоративни бани.

Сгъваемите паравани за душ се предлагат в различни размери в зависимост от формата им. Най-често срещаните ширини са от 66 до 140 cm. Ако обаче, вашият душ е с извита или необичайна форма, можете да поръчате сгъваем параван по поръчка с вашите конкретни размери. Фиксираният параван е по-вероятно да бъде водоустойчив, тъй като е малко вероятно водата да се разлее отгоре. Ако планирате да монтирате фиксиран параван за душ, важно е да вземете предвид и височината на околните паравани.

 

Фиксирани душ паравани

Фиксираните душ паравани се предлагат в различни стилове и форми. Вариантите с десен и ляв ъгъл са еднакво привлекателни и функционални. Предлагат се също така с различни ширини и височини. Безрамковите модели нямат рамки, което ги прави по-лесни за почистване.

Когато избирате душ параван за банята си, не забравяйте да помислите как параванът ще се впише в цялостния дизайн на помещението. Много душове със стандартни размери се предлагат с отвор на четвъртия ъгъл. Душовете с форма на ъгъл могат да бъдат полукръгли или квадратни, в зависимост от размера на помещението.  Ако банята е с неправилна форма, извитите душ паравани са най-подходящият избор.

Душ паравани от фибростъкло

В сравнение със стъклените душ паравани, акрилните са значително по-леки и по-лесни за почистване. Въпреки че са по-малко устойчиви на надраскване, акрилните плоскости все пак могат да се почистват с разредена белина. И двата вида душ паравани могат да се монтират лесно, но изборът на подходящия зависи от вида на душа, бюджета и други фактори.

Душ параванът от фибростъкло е изработен от стъклена основа. След това тя се комбинира със смола, за да се получи здрав и издръжлив материал. Въпреки това стъклопластът е податлив на петна, варовик и ръжда. В резултат на това той не е идеален за бани. Все пак, дизайнът му от една част –  за обграждане – го прави изключително рентабилен избор за ново строителство и преустройство на баня. Той, също така, предотвратява проектите за облицоване на стените, които могат да бъдат много трудоемки.