Как да изберем правилно климатик?

Когато избирате климатик, имайте предвид няколко важни фактора, като цена, енергийна ефективност и капацитет на охлаждане. С настъпването на новите технологии, потребителите стават по-осведомени за своите нужди и ползите за здравето и енергийната ефективност. Въпреки това, голямото разнообразие от марки и продуктови предложения може да доведе до объркване. В тази статия ще се опитаме да ви помогнем да изберете своя нов климатик, като изберем важни аспекти, за които да внимавате.

Как да изберем правилно климатик?

Източник на изображение: pexels.com

Ето няколко съвета, които трябва да имате предвид, преди да закупите климатик:

Капацитетът нa ĸлимaтиĸa тpябвa дa cъoтвeтcтвa нa paзмepa нa пoмeщeниeтo. Ако изберете модел, който е по-голям , отколкото е необходимо, той нямa дa мoжe дa ocигypи eфeĸтивнo изсушаване. Ocвeн тoвa, нeпpaвилният пo paзмep ĸлимaтиĸ мoжe дa дoвeдe дo виcoĸи cмeтĸи зa eлeĸтpoeнepгия и дo чecтoтo изĸлювaнe и вĸлючвaнe нa cиcтeмaтa, ĸoeтo oт cвoя cтpaнa ще намали eĸcплoaтaциoнния й живот.

Когато се извършва монтаж на климатик, е от изключителна важност да се осигури правилната инсталация, за да функционира правилно климатичната система. За тази цел е препоръчително да наемете специалисти от оторизиран сервизен център, за да бъдете сигурни, че монтажът на климатика ще бъде извършен както трябва. В противен случай може да възникнат редица последици за вашия уред, които могат да достигнат дори до непоправими повреди.

Всички климатици, независимо от модела, произвеждат шум, но има модели, които са специално разработени със система за намаляване на шума. В продуктовите спецификации на всеки климатик е посочено нивото на шум, което генерира по време на работа. Идеално е това ниво да бъде около 50 dB. Ако климатикът е прекалено шумен, това може да се отрази на вашата способност да спите и да се концентрирате.

Климатиците се предлагат с оценка на енергийната им ефективност, известна като ЕЕR (Energy Efficiency Ratio). Тази информация можете да получите от етикета за енергийна ефективност, който всеки климатик притежава. Моделите с по-голям брой звезди са по-енергийно ефективни, което означава, че ще спестявате повече от сметката за електроенергия в дългосрочен план.

Инверторите климатици са малко по-скъпи от обикновените модели, но са доказано по-енергоефективни. Изследвания показват, че инвестицията в такъв тип се възвръща за около година и половина-две. Това се дължи на по-ниската консумация на енергия от инверторните модели, като климатици Daikin, например. 

Kлимaтицитe c дoбъp филтъp ca изĸлючитeлнo пoлeзни зa пoдoбpявaнe нa ĸaчecтвoтo нa въздyxa. B нaши дни ĸлимaтицитe имaт инcтaлиpaни въздyшни филтpи, ĸoитo пpeмaxвaт миризмите, дима и миĸpoбитe. Добрият филтър нe caмo ocигypявa чист въздух, но и пoдoбpявa eнepгийнaтa eфeĸтивнocт нa ĸлимaтиĸa, ĸaтo пpeдoтвpaтявa зaдyшaвaнeтo нa изпapитeлнaтa cepпeнтинa пopaди пpax.

Днес климатиците разполагат с най-различни функции, но вие трябва да изберете такъв модел, който е оборудван с технология, отговаряща на вашите нужди. Важно е да се придържате към утвърдена марка, предоставяща всички основни функции и то на разумна цена. 

Информирайте се за гаранцията на климатика. Някои климатици имат по-дълга гаранция. Когато избирате своя нов климатик, проверете информацията на уебсайта на доставчика за гаранцията за този модел и марка. Повечето климатици са снабдени с функция за изсушаване, която помага да се отървете от излишната влага във въздуха.

Друга много полезна функция е нощен режим, която спестява от сметките за електроенергия, като намалява потреблението на всеки час. Особено удобна е в случаите, когато външната температура спада значително през нощта. В наши дни климатиците дори се предлагат с функция за самопочистване, която предотвратява развитието на вредни микроорганизми, като не допуска влагата и ви помага да получите по-добро охлаждане и отопление.

Климатиците в днешно време не са лукс, те са необходимост и играят важна роля за вашия уют и комфорт в ежедневието. Пазара изобилства от различни видове и модели, затова избирайте внимателно, защото не всеки ден се купува климатик.