Грундове за стени

В тази статия ще обсъдим защо е важно да използвате грундове за стени преди боядисване, какви видове грунд има, кога и как да го нанесете. Ще научите и върху какви видове повърхности грундът работи най-добре. Независимо от вашия проект за боядисване, има грунд за стена, който ще ви свърши работа.

Защо трябва да използвате грунд за стени преди боядисване?

Преди да започнете да боядисвате стените, трябва да подготвите повърхностите. Грундът е материал, който е малко по-дебел от боята, и има по-висока концентрация на твърди вещества. Има лепило и може да бъде на основата на латекс, шеллак или масло. Последният не се препоръчва за вътрешна употреба, тъй като отделя летливи органични съединения. Целта на грунда е да покрие всякакви несъвършенства по стената и да ги предпази от изтичане през боята.

Добрият грунд запечатва новата боя и я предпазва от абсорбиране на миризмите на предишния обитател. Без грунд евентуални петна по стената ще прозират през по-светла боя.

Кой тип грунд е най-подходящ за вашия проект?

Има три вида грундове за стени: латексови, маслени и водни. И двата вида могат да се използват за подготовка на недовършено дърво, недовършен гипсокартон или закърпени стени. Разновидността на маслена основа е по-добра за груби повърхности. Въпреки това изисква 24-часово време за съхнене. Можете да го разредите с минерален спирт. Най-добре е да използвате четка от естествен косъм.

Преди да започнете, трябва да почистите добре стените. Изкушаващо е да пропуснете тази стъпка, но никога не трябва да го правите. В противен случай полученото покритие ще бъде на петна и неравномерно. Трябва също така да шлайфате стените, преди да нанесете грунд. Това ще изглади повърхността и ще създаде буфер за боята. Това ще помогне на боята да прилепне по-добре към стената. Ако имате тъмни стени, белият грунд е най-добрият избор.

Също така се препоръчва да използвате грунд за гипсокартон. Докато боядисвате гипсокартон, грундът запечатва оригиналния материал, като запечатва ръбовете и предотвратява изтичане. Въпреки че тази стъпка може да е досадна, тя ви спестява пари в дългосрочен план. Освен това, ще предотврати отлепване и други повреди, причинени от боята.

Кога трябва да го използвате?

Когато боядисвате стените си, важно е първо да нанесете грунд. Трябва да нанесете слой грунд върху цялата повърхност. Не трябва да използвате прекалено много грунд, но трябва да го оставите да изсъхне напълно. След като нанесете грунда, можете да боядисате повърхността, като използвате валяк, за да осигурите безпроблемно нанасяне. Следващата стъпка е да подготвите повърхността за боядисване. Трябва да подготвите повърхността с подходящия разредител за боя.

Кога да използваме грунд за стена? Ако преминавате от много тъмен цвят към по-светъл, трябва да грундирате, преди да нанесете боята. Това е така, защото много наситените цветове на боята ще се виждат през по-светлите цветове. Може да се наложи да грундирате, преди да нанесете идеално бяло. Най-често срещаният цвят на грунда е сив, който помага на човешкото око да разсее екстремните цветове. Ако стената ви е в лошо състояние, трябва да използвате грунд, преди да започнете да боядисвате.

Съвети за прилагането му

Използването на правилния инструмент е важно при нанасяне на грунд за стени. 23 сантиметров валяк е най-подходящ за тази задача. Изсипете малко количество грунд в тава за боя и го разточете върху ръбестата част на валяка. Започнете, като първо нанесете вертикална лента в ъгъла. Повторете процеса отгоре надолу, припокривайки влажните зони. Изчакайте да изсъхне преди да нанесете втория слой.