Как да обзаведем детската стая?

Моментът, в който се появи новият член на семейството най-вероятно ще преобърне целият ви свят. Но освен светът, със сигурност ще преобърне и домът ви.

Докато е още малко, детето може да спи заедно с вас в една стая, но денят в който порасне, то ще се нуждае от самостоятелна детска стая.

Обзавеждането на детска стая е доста предизвикателно начинание. Детето се променя ежедневно, а с него и нуждите, желанията и предпочитанията му. Малчугана ще се развива постоянно  това не означава, че трябва да направите промени по стаята му всеки път, а за да избегнете това е нужно просто да спазвате няколко лесни стъпки.

Винаги инвестирайте в качествено детско обзавеждане. Съществуват всякакви модели с различни цветове и размери, но за децата заложете на естествените материали, защото така ще сте сигурни, че ще издържат във времето и няма да купувате всяка година нови, защото старите са вече похабени.

Как да обзаведем детската стая?

Източник на изображение: pexels.com

Мултифункционалните мебели се използват по няколко начина и са изключително подходящи за детска стая. Може да замените масата за повиване със скрин или бюро. Така, когато детето порасне, ще може да ползва бюрото за да твори или да пише домашни на него.

Леглото, също е доста важна мебел, на която да обърнете внимание. Вместо кошара, може да заложите на единично легло или дори по-голямо с предпазители отстрани. Така детето хем ще е предпазено, хем ще може да ползва леглото и като порасне.

В крайна сметка, леглото, е основна мебел в детската стая и заема най-голямо пространство в нея. Ако стаята е прекалено малка може да заложите на легло с шкафче за съхранение или такова с подматрачно място за багаж под него.

Ако случайно ще бъдат две деца в стаята, със сигурност двуетажните легла ще са идеални, защото ще спестят доста място тъй като са много практични.

Ако не сте наясно как точно да направите детската стая, има и специални спални комплекти, с красив и хармоничен дизайн. Те включват легло, гардероб, шкафчета и др.

Добре е важните елементи да бъдат в неутрални цветове. Във всеки дизайнерски проект има няколко области, които искате да издържат във времето, такива като – мебели, цветове на боята, подови настилки.  

Заложете на естествения цвят на мебелите, те ще внесат уют и не само, ще се съчетаят лесно с всякакви цветни аксесоари. Например – вместо да боядисате стаята в цветове, като розово, зелено, синьо или оранжево, изберете по-деликатни и неутрални цветове от телесната гамата.

При настилките и също, заложете на дървените цветове, защото се съчетават лесно с останалите цветни аксесоари. Избирайте цветове, които няма да изглеждат остарели и похабени след година две. Избирайте винаги качеството пред това как изглежда една мебел – да, важно е да е красиво и да се съчетава, но и да остане за по-дълъг период в употреба.

Стаята на детето не трябва да бъде претрупана с излишни предмети и декорации. Избора на практичен детски гардероб е много важен, защото в него трябва да има достатъчно разделения за сезонните дрехи, завивки и играчки.

И последна стъпка, но не по важност, е пространството. Децата имат нужда от пространство, за да могат да играят и творят спокойно. Трябва да сте сигурни, че сте им предоставили това място за игри и забавления. В този случай добавянето на килим е прекрасна възможност, детето спокойно да играе на земята, нареждайки новия си пъзел.

Всяка една мебел има значение в детската стая и има своя строго определена роля. Ако стаята е малка, по-добре ги поставете около периметъра по протежение на стените, така ще се увеличи максимално центъра, без да се претрупва с ненужни обемни предмети.

Залагайте винаги на висококачествени мебели, защото добрите им експлоатационни характеристики ще позволят на детето да избегне нараняване или други проблеми и ще ви спести финанси със закупуване на нови.