Какво е предназначението на струговете и какви видове има?

Стругът е машина, която е предназначена за точно оформяне на дърво или метал. Той отстранява фино нежелания материал, което води до точен и завършен детайл. Работи чрез въртене на елемента около неподвижен режещ инструмент. 

Струговете намират приложение за оформяне, шлайфане, пробиване, подрязване и струговане. Те имат висока ефективност, тъй като изпълняват широк спектър от производствени задачи. Различните видове модели имат различна работна скорост.

Оборудвани са с надлъжна и напречна ос, а ножовете се движат по дължина. Обикновено те са изработени от висококачествени материали. 

Какво е предназначението на струговете и какви видове има?

Източник: iStockphoto.com

Видове стругове

Според материала, който се обработва, струговете се делят на такива за дърво и на стругове за обработка на метал. По-разпространени са дървообработващите. Повечето от тях имат масивни чугунени конструкции, гарантиращи издръжливост и дълъг живот. Някои са оборудвани и с гумени крака, намаляващи вибрациите по време на работа.

Според начина на работа най-често разпространените стругове са универсалните, копиращите, струговете CNC и револверните. 

Универсални стругове

Има различни по вид универсални стругове. Типично за тях е ръчното управляване на режещия нож, докато се обработва материалът. С тях може да се създават различни по размери елементи, които имат симетрични външни и вътрешни форми.

Копиращи стругове

Специфичното за копиращите стругове е, че се управляват от копирно устройство. Благодарение на него се дублират формите на различни видове шаблони. Освен това с копирните устройства успешно се координира движението на машината и се създава същата форма като тази на шаблона. Голямо предимство е, че с един шаблон може да се изработят стотици, а дори и хиляди еднакви модели.

Копиращите стругове са известни и като копирни стругове, стругове за дърво с копир и др. Разполагат със стабилна и надеждна конструкция и позволяват работа дори с една ръка.

Стругове CNC

Това, което откроява CNC струговете е, че се управляват от компютри. Настройките върху детайлите, които ще се обработват, се правят предварително от програми. Специфично за този тип стругове е, че разполагат с втора конструкция, чиято задача е да самопочиства стружките. Благодарение на тази конструкция се подобрява и работният процес. 

Въпреки че се управляват от компютри, при CNC струговете операторът следи процеса и нанася корекции при необходимост.

Револверни стругове

При този тип стругове държачът на ножа е създаден като револверен механизъм. Разполага с няколко на брой елемента, които режат, като в повечето случаи те са 6 на брой. При револверните стругове може да се добави нов инструмент по време на работния процес без да е необходимо прекъсване. Функцията се задейства механично.

Приложения на струговете

Струговете намират приложение главно в промишлеността за промяна на формата на метални и дървени компоненти. CNC стругът например се използва в областта на аерокосмическата, медицинската, текстилната, автомобилната промишленост и други. Стругът е подходящ и за употреба в различни институции за извършване на лабораторни експерименти.

Какво е предназначението на струговете и какви видове има?

Източник: iStockphoto.com

 

Безопасност при работа със стругове

Носете лични предпазни средства

Важно е да носите предпазни средства като предпазни очила или щит за лице, докато работите със струговете.

Проверявайте предпазителите

Преди да започнете да използвате машината, проверявайте дали всичко е в изправност, така че да гарантирате безопасна работа.

Поддържайте инструментите остри

Неефективни за използване са затъпените и повредени стругови инструменти.

Предимства и недостатъци на струговете

Предимствата от използването на стругове са:

  • Времето за работа е много по–кратко;
  • Струговете са високо производителни;
  • Струговете са машини, които позволяват създаването на различни продукти и части. 

Недостатъците при употребата на стругове са следните:

  • Ако поддръжката не е добра, частите се повреждат бързо;
  • Машините се износват, ако операторът ги използва неправилно;
  • Отделят вредни емисии, които се отразяват на здравето.

Кои марки предлагат стругове?

Качествена работа можете да постигнете със струговете на Holzmann, Scheppach, Güde, Einhell, Holzstar. Можете да изберете стругове и на марките Fervi, HBM, Optimum, Raider и други. Марките предлагат различни модели, подходящи както за хоби, така и за професионална употреба.

Откъде да закупя тези продукти?

Богата и разнообразна гама от стругове ще откриете в onlinemashini.bg на изключително изгодни цени. На сайта се предлагат над 80 000 артикула и броят на продуктите расте ежедневно. Освен машините ще откриете разнообразие от различни по вид и размери аксесоари за стругове.

Онлайн магазинът осигурява бърза доставка, която обикновено се извършва в рамките на 3 работни дни. Винаги ще намирате промоции и оферти на определени артикули, а поръчка може да направите много лесно без да създавате регистрация. Доставката е безплатна при поръчки над 70 лв, като имате възможност и за плащане на вноски.

При допълнителни въпроси може да се свържете с професионалните консултанти по имейл или телефон, които ще откриете в сайта.