В случай, че сте последователи на суровата диета и в същото време обичате да похапвате сладичко, няма да ви е трудно да откриете множество пекарни и сладкарници, които предлагат сурова торта. Сурови торти в София, може да намерите лесно, но нека преди това ви запознаем с това, какво е суровата торта? Една храна се счита за сурова, ако никога не е била загрявана над 40-48°C (104-118°F).

Тя не трябва да е рафинирана, пастьоризирана, третирана с пестициди или обработена по какъвто и да е друг начин. Вместо това, диетата позволява няколко алтернативни метода на приготвяне, като изцеждане на сокове, смесване, дехидратиране, накисване и покълване. Подобно на веганството, диетата със сурова храна обикновено е на растителна основа, като се състои предимно от плодове, зеленчуци, ядки и семена. Въпреки че повечето сурови хранителни диети са изцяло на растителна основа, някои хора консумират и сурови яйца и млечни продукти. По-рядко може да се включат и сурова риба и месо.

И така, как се приготвя суровата торта? Често описвани като „съзнателни десерти“, суровите торти не съдържат пшеница, глутен, яйца, млечни продукти, соя и рафинирана захар. Суровите торти се приготвят с комбинация от плодове (пресни и сушени), ядки, семена, вегански продукти (масло и мляко), но също така и подправки и суперхрани. Що се отнася до самия процес, важно е да знаете, че не се включва печене. Вместо това всички съставки се смесват перфектно, изсипват се във формички за торта и след това се замразяват, докато достигнат идеалната консистенция.

Този процес със сигурност води до създаването на балансирани и питателни торти. Основното удивително нещо при суровите торти, ако те са пълни с висококачествени, естествени и живи съставки, които са невероятни за тялото и ума ви. Освен това те не вредят на околната среда! Освен това суровите торти се обработват при температура под 46 градуса по Целзий, за да се запазят всички техни ценни минерали, ензими, антиоксиданти, хранителни вещества и витамини. И така, както казахме, вместо да се пекат, суровите торти се замразяват – но не, това не означава, че ги ядете като сладолед.

Това, което правите, е да оставите тортата да се размрази за няколко часа, за да сте сигурни, че ще ѝ се насладите в най-добрия ѝ вид, след което тя може да издържи няколко дни в хладилника. Без разтапяне, без разливане, без разваляне – всичко ще се запази свежо, вкусно и суперхранително! По принцип със суровите торти получавате не само супер вкусен десерт, но и супер балансирано, здравословно лакомство: всички плодове и ядки, участващи в приготвянето на тортата, гарантират, че ще получите много фибри, минерали, ензими, антиоксиданти, хранителни вещества и витамини!