Какво представляват червените кръвни клетки

Червените кръвни клетки или наричани още еритроцити, са клетките, които се намират в по-голяма пропорция в кръвния поток. Това са основни анатомични единици за всички наши жизнени функции. 

Те транспортират кислород и разпределят хранителните вещества през тялото, наред с други неща. 

Червените кръвни клетки, са клетки, които образуват нашата кръв и са неин основен компонент, чиито функции са необходими за поддържане на различни системи на нашия организъм. 

Основната им функция е да снабдяват с кислород всичките ни органи и тъкани в тялото ни.

Кръвта е течност, която минава през нашето тяло, чийто състав е по-дебел от водата, леко вискозен, а температура й е с една степен по-висока от телесната ни температура – 38 градуса.

Количеството кръв, която притежава всеки от нас, зависи до голяма степен от размера и килограмите ни. 

Функциите на кръвта са да транспортира кислород от белите дробове до клетките на тялото, транспортиране на хормони, осигуряване на клетки с определени хранителни вещества, премахване на отпадъчните продукти и да поддържа тялото в естествен баланс.

Има много клетки, които образуват тази течност – 55% от кръвта е плазма, която е леко жълта течност, съставена от 90% вода и протеин, електролити, витамини, глюкоза, аминокиселини и други хранителни вещества с 10%. Останалите 45% от кръвта ни са различни видове клетки – 99 % червени кръвни клетки (еритроцити) и 1% бели клетки (левкоцити и тромбоцити). 

Формата на червените кръвни клетки е на малки дискове с прорези. Те са гъвкави за да циркулират през най-тесните кръвоносни съдове и за разлика от други клетки, те нямат ядро. Еритроцитите съдържат огромни количества протеин наречен хемоглобин, отговорен за транспортирането на кислород през кръвта и за червения й цвят. Тази молекула съдържаща желязо, свързва кислорода, тъй като молекулите на кислорода влизат в кръвоносните съдове в белите дробове.

Отсъствието на тези клетъчни структури на червените кръвни клетки, оставя място за стотици милиони хемоглобинови молекули, открити в тях. Мутацията в гена на хемоглобина може да доведе до развитие на сърповидни клетки и да доведе до сърповидно клетъчно разстройство.

Еритроцитите се получават от стволовите клетки в червения костен мозък. Производството на червени кръвни клетки, наречено още – еритропоеза, се предизвиква от ниските нива на кислород в кръвта. Ниските нива на кислород могат да се дължат на различни причини, като загуба на кръв, висока надморска височина, упражнения, увреждане на костния мозък или ниски нива на хемоглобина.

Когато бъбреците открият ниски нива на кислород, те произвеждат и освобождават хормон – еритропоетин. Този хормон стимулира производството на червени кръвни клетки чрез червен костен мозък. Повечето червени кръвни клетки влизат в кръвообращението, нивата на кислород в кръвта и тъканите се увеличават. Когато бъбреците усещат повишаване на кислорода в кръвта, забавят освобождаването на еритропоетин и в резултат на това, намалява производството на еритроцити. 

Червените кръвни клетки циркулират около 4 месеца и поради липсата на ядро и други органели, възрастните еритроцити не могат да преминат през митоза, за да генерират или разделят нови клетъчни структури. Когато остареят и се повреждат, по-голямата част от тях се отстраняват от кръвообращението чрез черния дроб, далака и лимфните възли. Тези тъкани и органи съдържат бели кръвни клетки (макрофаги) , които поглъщат  смилат увредени или умиращи кръвни клетки. 

Деградацията на еритроцитите и еритропоезата се появяват със същата скорост, за да се осигури хомеостаза в кръвообращението на червените кръвни клетки. 

Обмяната на газ е основна функция на еритроцитите и процесът чрез който организмите обменят газове между клетките на тялото и околната среда или иначе казано – дишане. 

Как да повишим еритроцитите при анемия?

Основния симптом на анемията са ниските нива на червени кръвни телца и повишаването им е от ключово значение за подобряване на общото състояние на организма. Добре е да се разчита на:

  • храни богати на желязо, като пилешки и телешки дреболии, бобови култури, магданоз и спанак
  • прием на продукти, които директно стимулират производството на еритроцити – фолиева киселина, витамин B12  и други
  • да се избягва консумацията на продукти, които блокират абсорбцията на желязото – глутен, кофеин и такива богати на калций