работно бюро с лаптоп, лампа и цветя пред голям прозорец

Ще ви бъде трудно да вършите работата си в офиса без компютър. Това е инструмент, който вашият офис трябва да използва, да купува и поддържа. Не искате да губите пари за оборудване, от което не се нуждаете, но разходите за работна станция струват повече в дългосрочен план? Вижте съветите по-долу, за да разберете коя настройка е най-подходяща за нуждите на вашия офис.

Каква е разликата между работна станция и настолен компютър?

Разходи.

Повечето бизнес компютри струват само 1000 лева, например, докато работната станция може да започне от 3000 лева и да достигне още повече за машина от висок клас. Освен ако не си купите работни станции втора ръка, разбира се, което ще бъде доста полезно и изгодно за цялата ви фирма.

Изпълнение.

Компютърът разполага с достатъчно мощност, за да извършва повечето задачи като електронна поща, сърфиране в интернет и текстова обработка. Но работната станция има много, много повече мощност. Тя може да се справи с CAD, анимация, анализ на данни и фотореалистично изобразяване, както и създаване и редактиране на видео и аудио файлове.

Издръжливост.

Вътрешното функциониране на работната станция е доста по-високо от това на даден компютър. Всяка част (дънна платка, процесор, оперативна памет, вътрешни дискове, видеокарти и други) са изградени с разбирането, че ще се работи много усилено през целия ден. В много случаи работните станции работят по проекти, когато всички хора са се прибрали. Те дори биват оставяни да обработват големи бази данни или да създават анимации за една нощ.

Работна станция Vs. работен плот

Ако една опция струва повече, тогава бихте очаквали повече от нея – такъв е случаят и с работната станция.

Компютърът, който обикновено се класифицира като работна станция, има тези пет характеристики:

ECC RAM.

Корекция на грешки в кодовата памет прави вашата система по-надеждна. Тази машина коригира грешките в паметта, преди да засегнат системата ви, като предотвратява сривове и ви спестява главоболия.

Множество ядра на процесора. Повече процесорни ядра означават повече способности за обработка. Това обаче няма да гарантира повишаване на производителността. Софтуерът, който използвате, трябва да бъде програмиран така, че машината да се възползва от него.

RAID (масив от независими дискове с излишен капацитет).

RAID използва множество вътрешни твърди дискове за съхранение и обработка на вашите данни. Има няколко различни типа RAID системи. В зависимост от типа на системата, можете да получите множество дискове, обработващи вашите данни, или можете да получите огледални дискове, което означава, че ако единият диск се провали в задачата, другият ще продължи да функционира.

SSD.

SSD устройствата работят по различен начин от конвенционалните твърди дискове. Няма движещи се части, така че има по-малък шанс за физическа повреда. Те също така са по-бързи. Недостатъкът е, че са по-скъпи и имат по-малък капацитет за съхранение от този на „обикновените“ устройства.

Оптимизиран графичен процесор.

Всеки компютър трябва да извеждат информацията на екран. Наличието на GPU от по-висок клас (Graphics Processing Unit) означава, че вашият процесор ще трябва да свърши по-малко работа с обработката на изгледа на екрана. В някои случаи графичният процесор всъщност може да поеме част от натоварването от процесора, правейки всичко по-бързо. Недостатъкът е, че графичните процесори от висок клас са скъпи.

Повечето от това е очевидно: Ако харчите повече, получавате повече. Но добра идея ли е удвояването на разходите ви? Често отговорът е: да. Ако планирате да похарчите 700 лева, но сега харчите 1500 лева, естествено е да се надявате на два пъти повече производителност.

Трябва да се запитате следното: Колко време ви струва да се занимавате с проблеми, които идват от недостатъчното качество на компютърен хардуер?

Ако ви спести 30 минути седмично в продължение на три до шест години (средният живот на офис компютъра), това добавя от 26 до 52 човекочаса. Умножете това със своя процент на заплащане и това са парите, които губите.

Също така имайте предвид, че вашите служители ще бъдат много по-щастливи, докато работят, ако оборудването им е по-надеждно и функционира по начина, по който го очакват. Това само ще увеличи производството.