Да стегнем окачването преди зимата

Всяка година, веднъж щом започне да настъпва зимата, дневната светлина заедно с температурите намалява, а хората започват да се запасяват, за да се подготвят за предстоящото мразовито време. Подготовката варира  от уплътняването на прозорци и врати до закупуването на редица одеяла, които да ги държат в топлина по време на сън. 

Докато живущите се приготвят за зимуване, те често губят от поглед факта или пък напълно забравят че трябва да подготвят и своите лични автомобили за екстремните условия. Това може да бъде крайно опасно, така че ви препоръчваме винаги да го имате в предвид и да реагирате на време, не в последният момент. 

Поддръжката на превозното средство по време на зимният етап е жизненоважна. Независимо дали шофирате камион, лек автомобил или автобус, трябва да сте наясно как пътищата влияят през този период на годината. Като цяло метеорологичните условия повреждат купето на автомобила и то по-конкретно, като действат отрицателно върху вашата система за окачване

 

Как действително времето оказва влияние? 

Както повечето шофьори знаят, управлението на автомобила върху заледените пътища може да бъде предизвикателно не само за водача, но и за самата четириколесна машина.  От друга страна постоянното топене и замръзване на леда създава допълнителни пукнатини във вече отворените дупки по настилката. 

Движението по тези неравности принуждава елементите на окачването да работят допълнително и то под повече налягане. Плюс това, снежните преспи и неравният лед също кара системата да се изтощава. Разбира се тя е изградена главно за това, но тези препятствия и притискат максимално. 

В комбинация към снега, въздуха разполага и с излишна влага, която може да причини ръжда или непоправимо увреждане по конструкциите. Обикновено всички компоненти разполагащи се отдолу са покрити с пластмасови протектори, за да предотвратят именно появата на корозия, но с пътната сол и отломките това е на практика невъзможно. 

Имайки в предвид и състоянията на пътищата по които шофираме редовно в нашата страна, определено можем да заявим, че зимата е един от най-тежките месеци без значение от аспекта, който обхващаме. Ето затова ви съветваме редовно да инспектирате цялостно превозното средство и то при доверен майстор. 

 

Как се поврежда традиционното автомобилно окачване? 

Реално погледнато окачването се състои от най-различни високо ефективни компоненти. Тъй като те играят такава фундаментална роля, системата е проектирана да се поврежда по относително нежен начин. Повечето проблеми се забелязват едва, когато посетите вашият сервиз за осъществяването на редовна поддръжка. 

Макар и доста странно, най-често износваният предмет са пружините. Когато те са на път да бъдат заменяни е възможно да чувате звук на звънене, преминавайки през по-големите неравности. В някои случаи обаче те могат да се провалят драстично, защото подобно на останалите авточасти също са подложени на голям натиск.  

В зависимост от това кога пружината ще се счупи, тази енергия от напрежението може да се освободи и да я изстреля в неясно определена посока. Това е особено вярно при новите автомобили, където частта е много близо до гумата и това съответно довежда до нейното разкъсване.  

Доста неприятно изживяване, затова ако чуете някакъв необичаен шум от долният край на превозното средство, незабавно извършете проверка. В случай, че не сте толкова запознати посетете опитен механик. Обикновено счупването е в долната или горната част, така че забелязването му е лесно.  

Да стегнем окачването преди зимата

По какъв начин протича подготовката?

Като за начало нека да отбележим, че нашите метеорологични условия са изключително неблагоприятни. Ако пружините на автомобила ви са направени от метали, които подлежат на корозия то те със сигурност са обгърнати от пластмасово покритие. 

Многократното им излагане на външните обстоятелства ще ги повреди трайно. За съжаление в крайна сметка солената вода ще успее да си проправи път и да влезе, допринасяйки за ръждясване и отслабване на здравината на конструкцията.

Освен да избягвате всяка дупка и да шофирате по-често през сухите дни на месеците е невъзможно да предотвратите износването на окачването. Въпреки това пък ви убеждаваме, че сте напълно способни да го предпазите и задържите в добро състояние възможно най-дълго.

Това ще го осъществите с редовни инспекции при монтьора и заменянето на вече изхабените авточасти. Също така не забравяйте да посещавате автомивката през зимата, за да почиствате арките на колата. Така солта и ненужните елементи ще изпадат и вие ще бъдете сигурни в здравословното състояние на окачващите резервни части.