Много от нас обичат разходки сред природата на чист въздух. Екскурзиите в планината са чудесен избор за всяко време от годината. Преди това се беше наложило единствено като аскетски начин на забавление, като се свързваше само с похапването на качамак или друга лесно преносима храна, извършването на тежки преходи между отдалечени туристически обекти и престой в малки градчета с почти никаква инфраструктура. 

 

Днес нещата са се променили и вече стоят другояче. Към днешна дата не се налага да се лишаваме нито от лукс, нито от удобство, когато отиваме в малко градче сред природата. В пиринския град Банско вече можете да опитате италианска и швейцарска кухня на много високо ниво. Но какво да изберем? 

 

Колкото по-голяма е компанията ни, да удовлетворим вкуса на всеки един става все по-трудно. Отново няма нужда да изпадаме в дилема, а можем да се насладим и на двете само на метри разстояние!

За никого не е тайна, че по принцип пастата е запазена марка на Италия. Обикновено домашно приготвена, тя се овкусява с традиционни дъхави подправки като риган, босилек, с топящи се в нея италиански сирена. Уникалните местни маслини и зехтин придават още повече изкусителност на аромата й. 

 

Всъщност както и на много други места по света, пастата е доста популярна в съвременна Швейцария. Може да се намери както в оригинален вид и с автентични съставки, донесени от Италия, а може да се опитат и местните вариации с алпийски привкус. Същевременно, прочутото фондю се налага като рецепта за деликатес също и в Италия, както на много други места. В Банско имате възможността да опитате и двата национални кулинарни стила. Ресторант Леонардо и ресторант Фондю са истински перли в сърцето на планината.

 

Може да се каже, че сирената са това, което едновременно различава и обединява Швейцария от Италия. Разбира се, самите сирена са уникални за държавите и дори за самите си региони, но има някои общи точки в кулинарното изкуство, където можем да забележим впечатляващо сходство.

 

Знаете ли, например, че италианците всъщност имат своя версия на фондю? Тя е доста сходна на швейцарското ястие, но същевременно има своите уникални черти. В Италия наричан „фондута“, този деликатес се приготвя с малко по-различни съставки от традиционните за района на Алпите. За разлика от швейцарската рецепта, тук в ястието се слага и мляко, а също и яйца или по-точно техните белтъци. 

 

Естествено, фондута се приготвя и с италиански сирена. Може да се използва, да речем, проволоне, фонтина, азиаго, пармезан, таледжо и дори моцарела. Прибавя се малко царевично нишесте и се подправя с риган. Фондута може да се приготви на фурна и после да се прехвърли в съд за фондю или просто загрята предварително купа. Похапва се с италианска чабата, зеленчуци на скара, маслини, балсамико и чесън.

Всъщност швейцарската кухня е доста разнообразна и има голямо значение регионът (или кантонът), в който я опитваме. Северните части от страната са по-близки до съответните държави, с които граничат – Франция (респективно Во, Ньошател, Женева, Юра), Германия и Австрия (Цюрих, Ури, Швиц, Люцерн, Цуг, Гларус и др.). 

 

В южната част на Швейцария има една изцяло говореща италиански част, където много от нравите и обичаите, включително в кулинарията, са доста идентични с тези в Италия. Става въпрос за кантона Тичино. Там можете да опитате деликатеси като ризото с шафран, полента, както и специфичния вид паста пицокери. 

 

От 14 век насам типичната за арабския свят подправка шафран се отглежда и в кантона Вале, където се добиват около два килограма на година. Тя е наричана още пурпурно злато заради високата цена, която поддържа.

 

Класическо швейцарско фондю с дъх на алпийски сирена и вина или питателна и вкусна италианска фондута, ауденте паста или модифициран алпийски вариант – в Банско вие имате свободата да решавате.