Подарете си време за роман

Романът е един от най-популярните прозаични жанрове в литературата. В него, за разлика от разказа и повестта, се преплитат множество сюжетни линии, а според класификацията може да бъде: исторически, криминален, трилър, фантастичен, детективски, биографичен и други. В днешното забързано ежедневие е истинско предизвикателство да намерим време за всички добре написани романи , които си заслужават, затова избрахме най-култовите любовни и криминални, с които със сигурност ще прекарате пълноценно времето си. Всички те разглеждат заплетени човешки съдби, бурни взаимоотношения, неочаквани обрати. Някои романи стават много известни и като филми и сериали. 

„Бриджъртън. Херцогът и аз“ – Джулия Куин 

Бриджъртън е сред най-гледаните сериали по Нетфликс, а вдъхновението за него идва от първата книга „Херцогът и аз“, написана през далечната 2000 г. Всяка една от деветте части разказва за различен член от голямата аристократична фамилия, а последната излиза през 2021 г. 

В „Херцогът и аз“ Саймън Басет търси начин да се измъкне от амбициозните майки, които го преследват, за да го оженят за дъщерите си, а Дафни пък има нужда да се докаже като по-желана и да привлече повече ухажори. Двамата се правят на сгодени, но от танц на танц, без да усетят кога – се влюбват. Тогава започва и трудното, защото Дафни трябва да опази сърцето си от заклетия ерген, а Саймън да се раздели с принципите си, че няма да се обвързва и да се отдаде на истинската любов към младата аристократка, влизайки в капана на брака. 

Подарете си време за роман

„Освободен“ – Е Л Джеймс 

Третият роман от автора на „Петдесет нюанса сиво“ със сигурност е една от книгите, които си заслужава да прочетете това лято. Разказана от гледната точка на Крисчън Грей „Освободен“ е историята ни превежда през перипетиите на младоженците. Оказва се, че сватбата не е щастливият край, познат от приказките, защото ги очакват страховете и демоните от миналото, с които всеки един трябва да се справи, за да продължи напред. Трилогията завладя сърцата на хиляди читатели по целия свят. През 2018 г. излиза и пълнометражният филм „Петдесет нюанса освободени“ по сценарий на Нийл Леонард. 

„Авантюрата“ – Даниел Стийл

Даниел Стийл е сред най-продуктивните автори на любовни романи. Досега е написала над 100 книги, сюжетите за които често са повлияни от личните й преживявания. С най-новия си роман „Авантюрата“ тя поставя темата за трудния избор в живота, за надмогването на егото и пътя към себе си. Главната героиня Надя е щастливо омъжена, с две прекрасни дъщери, всичко върви по вода, но ненадейно попада на статия за мъжа си, който има любовница и чака дете от нея. Новината обръща живота й на триста и шейсет градуса – тя търси подкрепа от сестрите и майка си и обмисля как да спаси достойнството и семейството си. За да се съвземе и продължи напред, е нужно да прости и да направи компромиси, за които не е готова. 

„Моето гръцко лято“ – Манди Багот

„Моето гръцко лято“ е сред леките романи, подходящи за море. Той ще ви пренесе на остров Корфу, където Роуз ще прекара две седмици в безтегловност и търсене на успокоение за разбитото си сърце.  Съдбата обаче й крои друго. Още в самолета се среща с чаровния поглед на Елиас Мардас. Въпреки привличането помежду им Беки Роуз смята да се наслади на самотата и да попие положителната енергия на гръцкото море. Във вилата, в която отсяда ненадейно се появява Елиас.

„Игра с огъня“ – Дейвид Балдачи

Дейвид Балдачи е един от майсторите на съвременните трилъри. Новият „Играй с огъня“ ще ви хвърли в разследване на мистериозната смърт на Айрин Кремър, намерена в малкото градче в Северна Дакота от самотен ловец. За убитата се знае твърде малко – работила е за кратко като учител в местната църква, а вечер е била проститутка.  

Със случая се заема детективският тандем от ФБР – Еймис Декър и Алекс Джеймисън. Те попадат на потайни бизнесмени, които отказват да им съдействат, а броят на жертвите расте. Агентите трябва да спрат престъпника преди всички да пострадат от „бомба с часовников механизъм“. В процеса на разследване лъсват някои от тайните в привидно спокойното градче, богато на нефт. А за разплитането на случая помага феноменалната памет на  Еймис Декър. „Игра с огъня“ е част от поредицата за двамата агенти. 

„Девиците“ – Алекс Майкълидис

Вторият бестселър от Алекс Майкълидис „Девиците“ също разказва за убийство, но този път предполагаемият убиец е ерудиран професор от Университета в Кеймбридж – Едуард Фоска. Всички го обичат и уважават дотолкова, че никой не се усъмнява в неговата праведност. Никой освен Мариана Андрос, която е бивша негова студентка и психотерапевт. След смъртта на една от студентките, тя започва да го подозира. За него е известно, че се увлича от древните ритуали в чест на Персефона – Девицата и пътуването й до подземния свят. Съмнението кара Мариана да надмине себе си в доказването на вината на Фоска, тя е решена, че ще жертва дори живота си, за да разкрие случая. 

Подарете си време за роман

„Сули“  – Джон Гришам

С новия си роман почитателите на Гришам виждат любимеца си в нова светлина – този път действието не е в съдебна зала, а в баскетболна. „Сули“ поставя темата за границите на човешките възможности, разглеждайки нелеката съдба на талантливия баскетболист, който има изключителен отскок. Кариерата му обаче не е единственото нещо, което вълнува автора, защото на героя му предстоят редица неприятни преживявания в личен план. 

На седемнайсет години той е сред селектираните участници в баскетболен турнир в САЩ. По същото време разбира, че селото му в Южен Судан е нападнато, а близките му са пострадали – сестра му е изчезнала, баща му е загинал, а братята му заедно с майката им са пратени в бежански лагер. 

Сули изпитва огромна нужда да се върне при тях, но кариерата не му позволява, затова се мести в Дърам, където прекарва първия си баскетболен сезон, но като резерва. 

В желанието си да доведе семейството си в Америка, Сули надминава съотборниците си и се превръща в новата звезда на баскетбола.