Шараните са известни като всеядни риби, а риболовците през годините са довели до съвършенство множество стръвти, за да се възползват от този факт. Все пак, изборът на най-подходящите варианти за конкретния риболов не е лесна задача. Необходимо е да опознаете най-често използваните стръвти, разделяйки ги според техните специфики, свойства и ситуацията, в която биха били най-ефективни.

1. Бойли

Вероятно няма друга стръв, която да предизвиква толкова ентусиазъм и да подлежи на толкова иновации, колкото бойлито. Това топче от варено и ароматизирано тесто заема челно място в света на шаранджийския риболов. Бойлите се отличават с впечатляващо разнообразие от съставки – рибно брашно, брашно от кръв, яйца, млечни продукти, всякакви подправки и ароматизатори. Това ги прави привлекателни и възбуждащи любопитството на шаранджийските риби. Съществуват вариации в бойлите, които ги правят подходящи за различни ситуации и техники – потъващи, плаващи (поп-ъп), неутрални, предварително пробивани или тип „дамбел“ за постигане на по-далечна дистанция. Различни цветове, форми и размери ви дават свобода да експериментирате и привличате рибата по всевъзможни начини.

2. Пелети

По-често използвани като допълваща стръв, отколкото самостоятелна, пелетите успешно служат и за двете цели. Те представляват малки или по-едри пресовани цилиндри, често с дупка в средата, което помага за тяхното монтиране на косъм. Разнообразието от съставки е почти толкова впечатляващо, включвайки рибно брашно, брашно от кръв, различни зърнени култури и ароматизатори. Подобно на бойлите, пелетите могат да бъдат потъващи или бавно потъващи, позволявайки прецизно поднасяне в избрания воден хоризонт. Пелетите намират и друго приложение – служат като чудесна захранка, която привлича рибите на ловното място, като предизвиква неистово кълване в тях.

3. Царевица

Немa по-достъпна и толкова атрактивна стръв за шаран от царевицата. Нейният сладникав вкус и аромат стимулират апетита на шаранa и го кара активно да търси зрънца край вашето дъно. Подготовката на царевицата за риболов позволява гъвкавост – възможно е да използвате единични зрънца за поставяне на куката или пък да създадете своя царевична захранка, като смесите смляна царевица с други компоненти. Царевицата в консерва е лесен за използване и ефективен вариант, който ще спести значително време за подготовка, особено когато риболовът е спонтанен. Комбинирането на царевицата с други стръвти (бойли, пелети) може да повиши шанса за кълване и да увеличи ефекта върху рибите.

4. Червеи

Шаранът обожава живата животинска стръв, което прави различните видове червеи ефективен избор за риболов, особено на трофейни екземпляри. От земния дъждовен червей, нанизван по няколко на куката, през кървавия червей, та до белия червей – всички те крият потенциала да събудят ненаситния апетит на големия шаран. Могат да се използват живи, нарязани или в комбинация с други стръвти – възможностите са много. За допълнителна ефективност, някои риболовци прилагат различни аромати върху червеите, за да ги направят още по-неустоими.

5. Тесто

Шаранът харесва меки стръвти, а тестото е точно такова. Освен пластичността си, което дава възможност да се оформя по ваше желание, тестото е лесно за приготвяне от достъпни съставки – брашно, хляб, бисквити, яйца, различни ароматизатори и оцветители. Няма строги правила: възможно е да оформите топчета, цилиндри, дискове, както и да оцветите тестото, за да го направите по-привлекателно. Въпреки че е разпространено схващането, че тестото е по-подходящо за малки риби, с правилната рецепта и умело презентиране, то може да привлече и едри шарани.

Не пропускайте да съобразите и други фактори като сезон, специфика на конкретния водоем и навиците на рибите в него, за да извлечете максимума от избраната стръв.