Създайте уют за детето

Детската стая е най-магичното кътче в дома, от където блика детски смях и истински усмивки. Понякога се оказва и най-силно заредената стая, чисто енергийно. Макар, понякога да цари хаос в нея, то въпреки това носи позитивни емоции. 

Когато става дума за детската стая, важен акцент в нея са мебелите, като започнем от детското легло и стигнем до бюрото. Всеки елемент от обзавеждането на тази стая е от изключително значение, тъй като детето израства там. Важно е стаята да е толкова комфортна, че когато си ляга и се буди детето, да го прави с усмивка и да се чувства на място. Замислете се, колко силно влияние има заобикалящата среда върху детето, в това число и неговата собствена стая. Поставяме акцент именно върху “собствена”, защото от малко е добре да се учи на самостоятелност. 

За да бъде действително една стая – детска, то трябва да присъстват в нея мебели за детска стая . Те се отличават с това, че са с по-ярки нюанси, по-малки, компактни и разбира се – безопасни. 

Препоръки при обзавеждане на детска стая

Създайте уют за детето

Имайки предвид, че децата растат със скоростта на светлина, тяхната стая се нуждае от по-честа промяна, с течение на времето. Въпреки това, не би било лоша идея, да се спрете на мебели за детска стая, които са с една идея по-универсални. Друг добър вариант са и мебелите втора ръка, между които можете да намерите и доста запазени. Това е така, именно поради необходимостта от по-честа промяна в детската стая. При избор на детски мебели, винаги поставяйте на първо място удобството, преди всичко друго. В зависимост от възрастта, както казахме, мебелите се сменят, но най-често в детската стая присъства: легло, масичка, столчета, гардеробче и кош за играчки. След това, масичката се заменя с бюро, а коша за играчки с шкаф, обособен за всички останали лични вещи на подрастващото дете. Когато преминете към избора на мебели и цялостния вид на стаята е добре да се допитате до вашия малчуган. В крайна сметка, то ще обитава стаята през по-голяма част от времето и трябва визията да е максимално близка, до тази на детето. Тук не говорим за глезотии и преобразяване на стаята, като малък замък, а внедряване на елементи, свързани с предпочитанията на детето. 

Въображението на децата е изключително развито в ранните години и вместо да се опитваме да го потушаваме, е редно да се влсушваме в него. Точно поради тази причина, попитайте вашето мъниче, как си представя своята стая. Понякога, ще бъдете изненадани от отговора, защото може да ви спести много усилия и време. Обвързването на идентичността на детето, с дизайна и цялостната визия на детската стая е първостепенната ви задача. 

Имайте предвид това, че всяко дете се развива с различно темпо, както и нуждите му са строго индивидуални. Университелни правила няма, затова е най-правилно да следите неговите нужди и желания. Едва, когато имате поглед върху тях, да предприемате промяна на декора, мебелите и цялостния вид на детската стая. 

Задължителни елементи в детската стая 

Създайте уют за детето

  • Осветление

Осветлението е друг много важен фактор, препоръчително е стаята да бъде добре осветена, като можете да си помогнете с настолни лампи. В по-голямата част от времето, децата творят и това може да измори очите им, ако няма инсталирано подходящо осветление. 

  • Обособяване на зони

За да цари известен ред и хармония в стаята е добре да обособите зоните в нея. Освен това, детето ще се научи да бъде организирано от малко. В най-общия случай е добре да има място за спане, за игра, за отдих и за личните му вещи. 

  • Стените 

Боядисването на стаята е също е важен момент, тъй като винаги се търсят подходящите нюанси, които едновременно да будят настроение, но и да си пасват с мебелировката. В зависимост от пола на детето, по-светлите цветове са подходящ избор. Класическите варианти са – синьо, зелено, лилаво, розово и бежово. Между изброените цветове, се получават и отлични комбинации, които не натоварват очите, а създават по-шарена и весела обстановка. Нерядко се срещат и детски стаи, боядисани в бяло, което създава усещането за повече простор. Освен това, боядисването на стаята е сравнително по-лесния начин за поддръжка. 

Ако сте любители на тапетите, те също се явяват, като чудесен вариант за детска стая. Особено що се касае до десените, които могат да бъдат най-разнообразни, обвързани с всякакви тематични декорации. 

  • Подова настилка

В основата на стаята е подът, поради този факт е добре да съобразите кой е най-удачния вариант, който ще допълни визията на детската стая. Голяма част от родителите, предпочитат виниловите настилки или килимите, за да предложат максимално удобство на децата си. Но поддръжката им е по-ангажираща, отколкото при ламината или паркета. Друг вариант, който е ефективен и сравнително достъпен е мекия пъзел. Така, ще осигурите, както комфорт на детето, така и за самите вас, тъй като подмяната му е много лесна.