Важен ли е приемът на витамин C?

Източник на изображение : Pexels

Витамин C познат още, като L-аскорбинова киселина или аскорбат, е основен витамин, който естествено се синтезира в черния дроб на повечето бозайници от кръвна захар (глюкоза), когато е нужно.

Въпреки това, хората, висшите примати, морските свинчета и някои прилепи, хранещи се с плодове, нямат ензим, необходим за това вътрешно производство на витамина, така че всеки ден трябва да го приемаме в храни и постоянно да го преработваме в тялото, използвайки други антиоксиданти и други борещи се със свободните радикали.

Витамин C или аскорбинова киселина, е известен в целия свят като „витаминът за здравето.“ Този водоразтворим витамин има множество важни функции в човешкия организъм и представлява ключова част от нашата дневна диета. Ето някои от неговите положителни предимства:

Антиоксидантна защита

Витамин C, действа като мощен антиоксидант, който намалява вредното въздействие на свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да повредят клетки и ДНК. Витамин C, помага на организма да се бори с тях, намалявайки риска от хронични заболявания, като сърдечно съдови заболявания и рак.

Синтез на колаген

Витамин C, е от съществено значение за синтеза на колаген, структурния компонент, който поддържа кожата, сухожилията, костите и кръвоносните съдове здрави. Без витамин C, колагенът не може да се произвежда правилно, което може да доведе до различни здравословни проблеми.

Подкрепа на имунната система

Витамин C, укрепва имунната система, подобрявайки функциите на белите кръвни телца и увеличавайки имунния отговор на организма при инфекции. Този витамин, често се използва за предпазване и лечение на различни видове настинки и инфекции.

Усвояване на желязо

Витамин C, подпомага по-доброто усвояване на желязото, особено този, който се намира в растителни храни. Това го прави важен за хората, които спазват вегански или вегетариански диети.

Защита на зрението

Този витамин има важна роля за запазване на доброто зрението, като намалява риска от развитие на катаракти и други заболявания на очите.

Защита от скорбут

Скорбутът, е сериозно заболяване, което може да се предотврати чрез прием на достатъчно витамин C. При липса на витамин C, този вид скорбут причинява кръвотечения, мускулни болки и др.

Подобряване на здравословния живот

Изследвания показват, че витамин C може да помогне в намаляването на стреса и подобряването на общото здравословно състояние. Той се използва като допълнителна подкрепа при лечението на различни здравословни проблеми, включително алергии, астма и др.

Колко витамин C е нужно да приемаме?

За деца

Ако се чудите колко витамин C на ден е подходящ за вашето дете, то трябва да знаете, че бебета на възраст до 1 година се нуждаят от около 40-50 mg витамин C дневно, който се съдържа и в кърмата. От 1 до 3-годишна възраст това количество спада на около 15 mg дневно, а от 3 до 8-годишните се нуждаят от 25 mg. На децата между 9 и 13 години са им необходими 45 mg витамин C дневно, а от 14 до 18 – 65 mg за момичетата и 75 mg за момчетата. Всичко необходимо за приема на витамин C при деца и бебета ще откриете в тази статия.

За възрастни

За възрастни над 19 години, препоръчителният дневен прием на витамин C се движи около 80-100 мг, но при кърмещите жени този прием може да се увеличи дори до 120 мг.

Важно е да се отбележи, че пушачите трябва да обръщат внимание, тъй като те се нуждаят от 30% повече витамин C в сравнение с непушачите, за да компенсират вредните влияния на никотина. Също така, редовната консумация на алкохол може да намали наполовина способността на организма да абсорбира аскорбиновата киселина.

За лицата на възраст над 19 години, препоръчителната дневна доза на витамин C обикновено се задържа в интервала от 80 до 100 мг, но за кърмещите жени, този прием може да бъде повишен до 120 мг.