млада жена смята дали е изгодно да рефинансира кредит

В следващата статия ще се опитаме да обясним накратко какво представлява услугата рефинансиране на кредит, която може да получите от различни фирми за кредити. Също ще разгледаме и кога е удачно да се използва и лесно ли се урежда. В основата си, рефинансирането – https://www.vivus.bg/blog/refinansirane-na-kredit-kakvo-predstavlyava-tova – е популярен финансов инструмент, използван от много клиенти и предлаган от различни банкови и небанкови институции.

Преди да кандидатствате за него, е важно да разберете при какви условия се прилага, за да може да извлечете максимална полза от него. Ако искате да подобрите плащанията си по отделните кредити, трябва да знаете в кой момент си заслужава да прибегнете до рефинансиране.

Какво представлява услугата рефинансиране на кредит?

Най-общо казано това е процес, при който се преразглеждат условията по съществуващ договор за кредит, като целите могат да бъдат най-разнообразни. Основната идея е да се обединят няколко задължения в едно, да се понижи лихвеният процент и размерът на вноските, както и да се удължи или съкрати срокът на погасяване.

Защо се стига до рефинансиране на задълженията? Често клиентите имат нужда от допълнителни средства, а използването на тази услуга позволява тегленето на още финанси, както и обединяване на няколко заема.

Друга причина за рефинансиране са лоши условия по първоначалния кредит. Спешната необходимост от бързи пари често принуждава хората да правят това. След време става ясно, че договорът е можел да има по-добри условия, затова клиентът прибягва до рефинансиране.

По данни на Vivus тази опция е една от най-търсените по отношение на ипотечни и потребителски кредити. Тя също се ползва за бързи кредити. Не е рядкост клиент, който е изтеглил няколко отделни заема, да пожелае да ги комбинира и да покрива в бъдеще всичките си задължения само с една месечна вноска. Така е по-лесно и по-удобно за него да следи месечните си разходи.

Как се задейства опцията рефинансиране?

За да рефинансирате задълженията си, трябва да се свържете с настоящия си кредитор или да потърсите друга институция, която да ви предложи нов заем и нови условия.

Служители ще оценят вашето финансово състояние, на базата на което ще изготвят нов договор с променена лихва и различни срокове за погасяване.

Документите, които се изискват от клиента, са почти идентични с тези при нормален потребителски кредит. Вашата задача е да се информирате предварително относно детайлите по процеса на кандидатстване, за да имате достатъчно време да подготвите всички документи.

Обикновено е важно да предоставите валидна лична карта, копие на трудов договор или други документи, потвърждаващи източниците ви на доходи, данъчна декларация, договор за наем и допълнителни споразумения. Също така е важно да занесете документ, удостоверяващ настоящите ви задължения.

Когато става въпрос за рефинансиране на бърз кредит, ви трябва само документ за самоличност, като самият процес по кандидатстване може да се извърши изцяло онлайн.

Преди да кандидатствате, прегледайте и сравнете предложенията на няколко фирми на пазара. По този начин ще се запознаете с актуалните лихви и условия. След това проверете кредитната си история в Централния кредитен регистър, за да се уверите, че се водите изряден платец. Това ще ви помогне да разберете как гледат на вас кредиторите. Използвайте калкулаторите на сайтовете, за да пресметнете лихвените проценти, крайната сума и срока за погасяване.

момче мисли за рефинансиране на кредит

Какви са предимствата на рефинансирането на кредит?

Един от плюсовете на услугата рефинансиране на кредит е, че можете да понижите лихвения процент по заемите си и да плащате по-малки месечни вноски. Също така имате възможност да намалите срока на погасяване, което би довело до по-малко доплащане. При спешна нужда от пари бихте могли да получите допълнителни средства, като всички кредити ще бъдат обединени в един.

Опцията за рефинансиране на кредит позволява да превърнете вашия договор с плаваща лихва в такъв с фиксирана лихва. Това ще ви донесе повече предвидимост по отношение на задълженията ви. И накрая, но не на последно място, има вероятност да договорите гратисен период за плащане от няколко месеца.

Условия за рефинансиране на стари кредити

Преди да предприемете стъпката за рефинансиране на предишни задължения, се запознайте подробно с условията по предложението. С помощта на калкулатор можете да изчислите каква е точната сума, която ще трябва да върнете в края на периода. Имайте предвид, че промяната на лихвения процент може да повиши окончателната сума за изплащане.

Затова е важно да пресметнете всичко, включително таксите, които ще влязат в новата полица. В този ред на мисли, има вероятност да получите по-завишени такси. Ако не сте сигурни как точно да процедирате и имате нужда от повече информация, не забравяйте, че винаги можете да се свържете с банковата или небанкова финансова институция, която предлага рефинансиране. Когато разговаряте със служител, независимо дали онлайн или на място в офиса, имате възможност да зададете всичките си въпроси и да разсеете някои съмнения.