Широката гама от плочки, предлагани в магазините, ви позволява да изберете най-подходящия материал и да създадете висококачествени облицовки във вашия дом. За помещения с висока влажност традиционните плочки са най-добрият вариант. Те не се страхуват от пара и екстремни температури, издръжливи са и не се взискателни на грижи. В допълнение, модерните плочки са с високо качество и се предлагат в голямо разнообразие от видове, благодарение на което е възможно да се създаде уникален дизайн.

 

Как да определите количеството материал?

За да не се объркате в изчисленията, трябва да направите точни измервания на стените и пода, както и да вземете предвид местоположението на врати, прозорци и водопроводни инсталации. Най-добре е да скицирате точен план на пода на хартия. С получените данни можете да преминете към пазаруване. След като разгледате асортимента и изберете подходящата плочка, ще трябва само да определите посоката на чертежа и да запишете размерите.

Опитните търговци ще ви помогнат да изчислите точното количество материал. Когато изчислявате, имайте предвид, че не можете да направите изолацията без подрязване на плочките, така че материалът винаги се взема с малък запас.

 

Подготовка за полагане на плочки

Преди да продължите с ремонта, трябва да подготвите стаята:

  • извадете всички мебели;
  • затворете водата, ако полагате в банята;
  • демонтирайте водопровода;
  • отървете се от старите плочки с перфоратор;
  • изравнете стените и пода, ако е необходимо.

Внимателната подготовка ще бъде отлична основа за качествен ремонт.

 

Полагане на плочки по стени и подове

Можете да започнете да полагате веднага след приготвяне на хоросана. Работи се отдолу нагоре. Необходимото количество хоросан се нанася върху задната страна на плочката, след което се притиска здраво към стената, като се проверява правилното местоположение с ниво.

Между плочките отгоре и отдолу трябва да има празнини от 3-5 мм., а когато се стараете да направите полагане без фуга, е добре да знаете, че при движението на пода, плочките ще се трият една в друга и ще се деформират. Затова най-добре е да използвате колкото е възможно по-малки фуги, но да ги има. Повечето хора мразят фугите, но е по-добре да използвате минимално големи фуги и  фугираща смес, близка до цвета на плочката. Най-използваните фуги са в размер между 1,5мм и 3мм.

За да бъдат те напълно равномерни, трябва да се използват специални кръстове. Благодарение на технологичните пропуски е възможно да се избегне деформация на плочките по време на температурни спадове в банята.

За да направите качествено покритие, на някои места ще трябва да използвате изрязани плочки, така че резачката за плочки ще ви бъде полезна.

Плочките се полагат на пода, започвайки от най-отдалечената стена и постепенно се придвижвайте към вратата. Етапите на работата са подобни на полагане на плочки по стените. Единствената разлика е, че за да „свиете“ плочките добре на пода, трябва да използвате гумен чук.

Ако основата е внимателно подготвена, тогава плочката ще лежи идеално равна. Това е много важен момент при завършване на пода: всякакви разлики не само ще бъдат забележими визуално, но и ще създадат осезаем дискомфорт при ходене.

 

Заключителни етапи на работа

След завършване на стените и подовете е необходимо повърхностите да се почистят от остатъците от разтвора и след това да се остави лепилото да се втвърди окончателно. Не се препоръчва влизането в помещенията за няколко дни.

Последният етап е фугирането. Цветът на фугиращата смес трябва да е близък до цвета на плочката: това ще ви позволи да постигнете максимална естетика. Експертите не съветват да спестявате при фугиране – по-добре е да закупите висококачествена смес веднъж, отколкото да се сблъсквате с периодично отделяне и необходимостта от постоянно обновяване.

Необходимо е да се отървете от излишната фугираща смес веднага по време на работа. Втвърдената фугираща смес се отстранява много по-трудно, особено от релефната повърхност на плочката.

Ако инсталацията е извършена на етапи и в съответствие с препоръките, тогава резултатът със сигурност ще бъде страхотен. Красивите керамични плочки могат да се превърнат в истинска интериорна декорация. Силата и издръжливостта на покритието ще осигурят комфортна работа в продължение на много години.

Източник: Ремонтира.бг