осветително тяло

Какви видове осветителни тела са най-подходящи?

Предстой ни голям ремонт на цялата къща и решихме да сменим и повечето осветителни тела. Покрай ламината и дограмите, сме планирали да сменим и източниците на светлина. Децата скоро ще започнат да пишат домашни и да висят по цял ден на компютрите си, така че това ще е важна промяна. Попадна ми някакъв каталог за осветителни тела на Ultralight.bg , в който подробно бяха обяснени всички разлики между видовете. Имаше доста неща, на които никога не съм обръщала внимание.

Крушки с нажежаема жичка

Това са най-старите крушки. На Томас Едисън са му се стрували добра идея и изключително полезни, но днес ситуацията е доста по-различна. Всеки ги е виждал, най-вероятно повечето от нас и ги имат и вкъщи. Вярно е, че правителствата в Европа се опитват да ги изтикат от производство и пазар, но процесът е бавен и все още могат да се намерят за закупуване. Минусът им е че харчат най-много енергия и изгарят най-бързо. Хвърляме си парите на вятъра. Но пък не излъчват онзи тип синя светлина, която е вредна за ретината.

Първите опити за изобретяването на заместители на обикновените крушки започват още 70те години на 20 век от General Motors с разновидности на луминисцентните лампи.
Днес това са най-широко разпостранените енергоспестяващи осветителни тела. Те излъчват силно UV лъчение и предимно бяла светлина. Излъчват и един особен вид трептене, незабележимо видимо,  но причининяващо главоболие. Тяхна разновидност са компактните флуоресцентни крушки, които не са не чак толкова вредни за зрението. Причината е че са с двойна обвивка, което предпазва ретината.

LED осветителни тела

LED крушки- възможно най-енергоспестяващите.  Добра идея е да се подбират по-меките с топло бяла светлина, а не студено бяла за интериорно осветление. Синята светлина е тази, която ни вреди най-много. Иначе те са с почти нулеви нива на UV лъчи. Пестят много ресурси и са с 10 пъти по-дълъг живот на използване спрямо обикновените крушки. Сестра ми си беше закупила от Ultralight.bg. Основен недостатък е цената им, ко с по- широкото им разпространение, тя пада постепенно.

Халогенните крушки ги виждаме най-често по автомобилите. Те също имат нулево UV лъчение. Различното при тях е че използват халогенен газ. Обвити са в кварцова обвивка, по-този начин не вредят на ретината. Също са изключително дълготрайни и могат да се използват с години. Светлината им е бяла. Което ги прави близки до дневната светлина, но малко неподходящи за дневната, примерно.

Намерих доста противоречиви материали за това, колко са полезни пълноспектърните лампи. Използват се за аквариуми и да се отглеждат растения в изкуствена среда. Те са най-близки до дневната светлина, обаче са с най-високи UV лъчение. Което ме навежда на мисълта, че може би не са чак толкова безвредни. Истината е, че различните видове осветителни тела има различни преимущества и недостатъци. Най-вероятно ще се насочим към LED телата, макар и високата инвестиция, в бъдеще ще ни спестят доста от разходите. Със сигурност обаче, ще разкараме обикновените крушки с нажежаема жичка. Вероятността след година да не можем да си намерим отникъде такива и да трябва да сменяме цялото осветление отново, е огромна. Заради това и няма да рискуваме. Пък и винаги е хубаво да си иновативен откъм осветителни тела.