Покупката на часовник в днешно време може да бъде объркващо изживяване. Не само, че има толкова много видове, от които да избирате, но и цените варират изключително много.

Е, какво да купите? Ето някои съвети, които ще ви помогнат.

Стил

Часовниците се предлагат във всякакви форми и размери. Като цяло можете да класифицирате часовниците в един от следните стилове: спортен, луксозен и ежедневен.

Стилът, който трябва да търсите, зависи от това кога планирате да носите часовника си най-много. Ако смятате да го носите за бизнес събития, луксозният часовник е добър избор. От друга страна, ако просто искате традиционен часовник, който изглежда добре в различни ситуации, обикновен или ретро часовник трябва да е достатъчен. 

И накрая, ако сте човек, който обича да прекарва времето си на открито или сте спортист, спортният часовник вероятно ще притежава именно характеристиките и силата, които търсите.

Тип (аналогов или цифров)

Цифровите часовници имат големи числа по лицето, показващи времето като мобилните телефони. Аналоговите часовници изглеждат малко по-старомодни, с часовникови стрелки и римски цифри и определено са доста по-стилни.

Повечето спортни часовници имат цифров интерфейс, докато луксозните или ежедневните имат аналогови лица. Докато цифровите часовници са по-лесни за разчитане и обикновено идват с други функции, те са много по-сложни за използване.

Характеристики

Решете за какво ще използвате часовника. Това също се свързва със стила и вида на часовника. Дори ако сте решили, че имате нужда от повече от основен часовник, какво повече ви трябва?

Повечето спортни часовници разполагат с таймер и хронометър, но може би търсите GPS, калкулатор на скоростта (тахиметър) или множество аларми и известия.

Знайте добре какво точно ще правите с часовника, за да изберете правилния.

Материал

Най-често срещаните материали са платина, злато, сребро, пластмаса, титан и кожа.

Пластмасовите часовници изглеждат по-евтини, но обикновено са по-издръжливи и полезни навън. От друга страна, всички метали изглеждат невероятно, но златните и сребърните часовници са по-скъпи.

Що се отнася до каишката, кожата е по-малко издръжлива, но е лека и придава традиционен вид на часовника.

Водоустойчивост

Повечето часовници имат висок процент на водоустойчивост, така че не е нужно да се притеснявате, че водата ще плисне върху аксесоари ви, когато миете ръцете си. Въпреки това, много часовници (предимно спортни) са или устойчиви на пръски, или подходящи за плуване и гмуркане. Това също е характеристика, която задължително трябва да имате предвид.

Марка

Ако купувате часовник поради модни причини, може би, за да се похвалите малко на работа, марката има значение. Марки като Rolex, Omega и Seiko имат голяма репутация и признание сред хората.

Съвместяване с гардероба

Първо, златните часовници обикновено изглеждат страхотно с тъмни, земни цветове като кафяво, сиво и зелено. Те изглеждат най-добре през деня. От друга страна, сребърните и титановите часовници изглеждат страхотно през нощта. Те вървят добре с черно, синьо и дори сиво. 

Ето защо е добре да изберете аксесоар спрямо нещата, които имате в гардероба си.

Тегло

Един последен фактор, който трябва да вземете предвид, е теглото на часовника. Някои часовници едва се усещат така, сякаш изобщо не са на китката ви, докато други се усещат като цяла тухла. Намерете нещо, което ви е удобно. Ако харесвате даден часовник, но искате по-лека версия, вижте дали можете да намерите подобен модел с кожена каишка, вместо с метална лента.

Отделете малко време, за да помислите какво търсите в часовника си въз основа на тези няколко фактора. След това се отправете към мола или към най-добрия онлайн магазин и намерете своя часовник.

Сега вече сте подготвени и знаете точно какво да имате предвид, когато искате да се сдобиете с нов часовник!

А ето тук можете да разберете кои са най-популярните часовници сред българите.