Какво представляват LSD диференциалите

Диференциалите играят решаваща роля за работата на автомобила, особено при неблагоприятни условия на пътя. Ние ще обърнем специално внимание на диференциалите с ограничено приплъзване (LSD). Сред различните налични видове, тези се открояват като универсално решение, което постига баланс между отворени и блокиращи диференциали. 

В статията ще разгледаме функцията на диференциала с ограничено приплъзване, неговите приложения и предимства. Ще разберете и защо те са популярен избор за определени превозни средства.

Какво представляват LSD диференциалите

Източник на изображението: pexels.com

LSD диференциал

LSD диференциалът разпределя равномерно мощността и на четирите колела на автомобила, осигурявайки плавно и ефективно движение. Това означава, че контактът на гумите с настилката е от всички гуми и нито една от тях не е загубила сцепление. Движението по неравни терени, заледени или кални пътища е по-безопасно. 

Плюсът на диференциала с ограничено приплъзване е, че при подхлъзване се заключва автоматично. Минусът му е, че се изисква по-редовна смяна на маслото. 

Видове блокажи на LSD диференциала

По-долу ще ви изброим и различните видове блокажи на диференциала с ограничено приплъзване.

Дисков блокаж

LSD диференциалът използва дискове, които създават триене помежду си. Единият диск е в пълен контакт с корпуса на диференциала, а другият се захваща директно с оста. Този дизайн подобрява сцеплението, позволявайки плавно движение по предизвикателни настилки.

Червячен блокаж 

Червячната блокираща система използва спирални зъбни колела. Тя се активира, когато въртящият момент се увеличи на едно колело, като го блокира частично и подобрява разпределението на въртящия момент към другото колело. Този вид блокаж подобрява стабилността при различни пътни условия. 

Вискозен блокаж

Вискозната блокираща система се състои от плътно разположени перфорирани дискове в корпус, пълен със силиконова течност. Когато скоростта на въртене се увеличи, перфорираните дискове карат силиконовата течност да се втвърди, подобрявайки сцеплението. Въпреки че е по-рядко срещан поради риска от прегряване, той е доста добра опция.

Приложение на LSD диференциали

LSD диференциалите намират мястото си в спортните автомобили и SUV. При SUV-тата те са фабрично настроени, което подчертава важността им за офроуд пътищата. 

Въпреки че първоначално са проектирани за този тип превозни средства, LSD диференциалите могат да бъдат преоборудвани към други модели автомобили в реномирани сервизи.

Тази модификация е функционална за превозни средства, които често се движат по неравни, хлъзгави или заледени терени.

Предимства от наличието на блокаж на диференциала

Решението да се инвестира в блокиращ диференциал зависи от условията на шофиране и предназначението на автомобила. Ако имате автомобил, предназначен за висока проходимост или спортна кола и често сте пътувате по неравни терени, заключващият диференциал е много полезен. Той осигурява подобрено сцепление и стабилност, което ви позволява да се движите сигурно на предизвикателни настилки. 

Освен това, ако живеете в район със сурови зимни условия – чести снеговалежи, заледени пътища и минусови температури – заключващият диференциал се превръща по-скоро в необходимост, отколкото в лукс. В такива случаи подобреното сцепление, може да бъде спасител, гарантирайки по-безопасно шофиране при неблагоприятни метеорологични условия.

Въпреки това, за тези, които използват автомобилите си основно в градски условия или шофират по магистрали, LSD диференциалът може да се окаже ненужен разход, който надхвърля ползите си.

В заключение, диференциалите с ограничено приплъзване предлагат практично решение за шофьори, които търсят подобрена производителност на предизвикателни терени. Независимо дали са монтирани фабрично в автомобила или е направена допълнителна надстройка, те демонстрират сигурност и стабилност.