Как да съживите суха и увредена коса?

Сухата и увредена коса са сред най-честите проблеми, които дамите срещат в последните няколко години. Да имате суха коса може да не е особено голям проблем, но при някои дами е истинско мъчение, придружено със сърбеж и опънат скалп. Естествено, че може да се вземат мерки, които да направят процеса на лекуване на косата много приятен и съвсем скоро да се видят желаните резултати.

Образование – коса?

Какво значи да се образовате за вашата коса? Това означава, че трябва хубаво да се запознаете с особеностите на вашата коса и да се снабдявате с продукти, които адекватно отговарят точно на вашия тип коса, с всички нейни особености. Това би могло да е труден процес, ако разчитате само на себе си, но може да се доверите и на професионалисти, като изкарате курс по фризьорство, например.

Първото, което трябва да направите е запознанство с косата и скалпа ви, дали тя е със сух скалп и сухи краища, дали косата се накъсва и цъфти много, при какви ваши действия виждате косата си най-красива или пък най-увредена. Търсете и отговори на въпросите, какво точно правите с косата си през една седмица, колко често я третирате, правите ли маски, колко често я миете, а на месечна база, дали я боядисвате, например. Всички тези въпроси ще ви дадат една по-детайлна картина, какво точно правите или пропускате да правите с вашата коса.

Лечение на суха и увредена коса

След като сте изградили някакви познания за косата и скалпа си е време да се запознаете със стъпките по нейното лечение. Първо сменете шампоаните, които вероятно не са специализирани или са с твърде много химия, силикони и всичко онова, което не ви трябва. Сухата коса няма нужда от често използване на сулфати, сулфатите са евтини пенители, които са в голяма част от всички продукти, които произвеждат пяна. Сухата коса няма честа нужда от тях, защото те са доста по-агресивни в измиването си, а не голямото производство на себум няма нужда да се мие в такава дълбочина, напротив, вие искате да се произвежда повече себум, за да спомогне за лечението на сухотата. Себумът съдържа важни витамини и маска, които подхранват косата и е важно да ги оставите да подейства поне ден преди да измиете косата.

Ограничете използването на сешоар и всички други топли уреди, не мийте косата си повече от един път в седмицата, за да може производството на масла да хидратира скалпа. Важно е и да откриете точния фризьор, който да се грижи правилно за косата ви, намерете вашия тук: https://pellucci.bg/

Има решение за всеки проблем, а ако усещате, че може би има някакъв вътрешен проблем, хормонален дисбаланс, неправилно хранене или психически бариери, не се колебайте да се консултирате с лекар и да бъде взето перфектното решение. Понякога косата ни се променя и имаме нужда от професионално мнение, което да ни избави от проблемите. Както вие самите се променяте непрекъснато, така и косата претърпява нейните промени в годините, а дори и в сезоните. Когато и предоставите необходимата “храна” тя ще ви се отплати съвсем скоро, радвайки се на косата си каквато я познавате.