рисуване на статив

От векове, художниците използват стативи за рисуване, за да работят и представят своите творби. Но защо е така? Трябва ли и вие задължително да рисувате върху статив? Краткият отговор е: да, трябва! В света на изкуството, всеки щрих разказва история и всяко платно e прозорец към въображението на артиста. Стативът е нещо повече от инструмент – той ви осигурява комфорт, гъвкавост, както и свободата да изследвате различни стилове и среди.

Използването на стативи за рисуване датира от древните цивилизации. В древен Египет художниците са използвали дървени или метални триножници, за да държат своите листове папирус или дървени панели за рисуване. По подобен начин древногръцките и римските художници са използвали прости структури, подобни на статив, за да поддържат своите произведения. В сравнение с Древна Гърция обаче, днес имаме много повече опции. В сайта на Slanchogled ще намерите широка гама от стативи за рисуване, които се предлагат в най-различни размери, материали и тегло. Общото между тях е, че всички имат едно и също предназначение – да държат вашето платно или хартия под удобен и регулируем ъгъл. Ако тепърва започвате да работите върху статив, може да ви е нужно малко време и практика, докато свикнете. Може да се почувствате малко несигурни и да изпитате липса на опора за ръката си, защото не я опирате на маса. Но усилията със сигурност си заслужават. Защо? Тук ще ви дадем три убедителни причини, поради които работата върху статив ще подобри вашето рисуване.

Позволява ви да видите работата си под правилния зрителен ъгъл

Повечето произведения на изкуството са предназначени за гледане в изправено положение, окачени на стена. Ето защо, когато творите, е важно вашата хартия или платно да бъдат също изправени, така че ъгълът на гледане да не се изкривява.

Ако рисувате върху маса или бюро, зрителният ъгъл се променя. Това променя и перспективата. Всички знаем, че нещата, които са по-далеч, изглеждат по-малки от нещата, които са наблизо. Този принцип важи и за вашата хартия, когато е поставена на масата. Обектите, които рисувате в горната част на хартията – която е по-далеч от вас – ще изглеждат малко по-малки от обектите, които рисувате в долната част на вашия лист. По този начин, вие може несъзнателно да нарисувате обектите в горната част на хартията малко по-големи.

Докато рисувате и държите хартията си върху масата, вашата творба може да изглежда напълно добре. Но когато приключите и погледнете картината си в изправено положение, има вероятност тя да изглежда непропорционално. Когато рисувате върху статив, зрителният ви ъгъл е по-малко изкривен, тъй като може да видите творбата си, просто гледайки право напред. Това ви позволява да рисувате много по-прецизно и ви дава възможност да поддържате правилните пропорции.

Тук, все пак, е добре да отбележим, че този ефект на изкривяване е много фин и до голяма степен, зависи от размера на вашия лист. Колкото по-голяма е хартията, толкова по-голяма е разликата в перспективата и следователно, толкова по-вероятно е, вашите измервания да са неправилни. Но, като цяло, принципът винаги е в сила.

Погледът от правилния ъгъл е особено важен за произведения на изкуството, където прецизността е от голямо значение, като рисуването на портрети, например. Когато искате да нарисувате лице, е от ключово значение да разполагате с правилните измервания и пропорции. В противен случай, вашият портрет може да изглежда несъразмерен.

Дава ви повече свобода да се движите и творите

Друга причина, поради която е толкова важно да използвате статив е, че ви дава повече свобода на движение. Когато рисувате на маса или бюро, вие обикновено опирате ръката или китката си на повърхността. По този начин вашите движения са по-ограничени, отколкото когато работите на статив, където можете да движите цялата си ръка и дори рамото си. А, това е особено важно, ако искате да рисувате в изразителен или свободен стил.

Когато работите изправени пред статив, вие също имате възможност да се движите и да правите крачка назад, от време на време. По този начин, ще можете да видите работата си от по-далечно разстояние, което както споменахме по-горе, е от голямо значение.

усмихната девойка рисува на статив

Разбира се, това не означава, че през цялото време трябва да работите прави. Височината на статива обикновено може лесно да се регулира, така че да отговаря на вашите специфични нужди и предпочитания.

Друг вариант е, да използвате статив за маса или настолен статив. Това е стойка, която можете да поставите на масата си и тя ще държи хартията ви изправена, точно като обикновен статив. Въпреки че няма да имате същата свобода на движение, този вид статив ви позволява да виждате творбата си под правилния ъгъл, както и да движите ръката си по-добре, отколкото когато хартията ви е равна на масата. Освен това, настолните стативи обикновено не са много скъпи. Така че, ако закупуването на голям статив е твърде много за вашия бюджет, тогава можете да изберете да работите и с настолен статив.

Подобрява стойката ви

И не на последно място, използването на статив за рисуване ви позволява да поддържате по-добра стойка. Работата върху равна повърхност обикновено ви кара да се навеждате напред и да се надвесвате над рисунката си. След известно време тази поза може да причини много напрежение в мускулите на врата и раменете, което от своя страна, може да доведе до главоболие и болка във врата, раменете и дори гърба. Много по-добре е да стоите изправени пред статива, за да можете да държите главата и врата си изправени, докато работите.

Както сами можете да видите, използването на статив идва с много предимства. Така че следващия път, когато се заемете да рисувате своя шедьовър, помислете за вечното „партньорство” между художник и статив – връзка, която е издържала изпитанието на времето и продължава да вдъхновява креативността във всеки щрих.