климатик монтиран на стена с всичките му компоненти

Когато ни стане студено, сме свикнали да разчитаме на климатика, но рядко се замисляме на какъв принцип работят отделните му компоненти. Никога не е излишно да знаем кои са основните процеси в системата, за да можем лесно и бързо да идентифицираме проблем, когато настъпи такъв.

Затова в следващата статия ще наблегнем на тази тема с помощта на  консултанти от сайта klimatici.bg, на който можете да намерите голям набор от доказани марки климатици като климатици Fujitsu, Fuji, Mitsubishi, Daikin и други. Освен това бихте могли да се допитате до специалист относно вашата покупка.

Преди да започнем, е важно да подчертаем, че всеки климатик притежава основни и второстепенни части, като всяка от тях играе роля за ефективната му работа. За да разберете как точно функционира цялата система, трябва да се запознаете с отделните компоненти.

Кондензатор

Основната функция на кондензатора е да поеме топлината от горещия фреон и да отклони тази топлина към външното тяло, което пък я изхвърля извън жилището. Кондензаторът има намотки, зад който се нахожда вентилатор. Той охлажда хладилния агент и също така изтласква въздуха над намотките.

Хладилен агент

Хладилният агент, използван в климатиците, е добре познат като фреон. Той представлява химическо съединение, което затопля въздуха, когато климатикът е в режим на отопление, и премахва топлината от въздуха при режим на охлаждане.

Основното, което трябва да се знае за него, е, че фреонът е в непрекъснат процес на преобразуване от течно в газообразно състояние. В днешно време има няколко вида хладилни агенти, като някои от тях вече не се произвеждат заради негативното им влияние върху природата. Такъв например е R-22.

Безспорно най-екологичният вариант е R-32. Такъв притежават климатици Fujitsu. Доказано е, че този вид хладилен агент е с 68% по-нисък глобален затоплящ ефект отколкото неговия предшественик R410A.

Компресор

Работата на компресора се състои в това да компресира фреона, превръщайки го в газ. Когато хладилният агент премине през изпарителя, той абсорбира топлината от стаята и по този начин се превръща от течност в горещ газ.

След това газът е компресиран и отново се превръща в течност. Когато този цикъл е завършен, течността, навлизайки в компресора, преминава в газообразно състояние.

Серпентина

За да може въздухът да се охлади, охлаждащият фреон преминава през така наречената изпарителна серпентина. Тя притежава мрежа от намотки, до които се докосва фреонът. До самия изпарител има вентилатор. Неговата работа е да издуха вече охладения въздух в стаята.

Как работи климатикът?

Както вече стана ясно, фреонът пренася топлината от стаята навън. Когато е под формата на охладен газ, той абсорбира топлината. За да се осъществи това, хладилният газ трябва да премине през множество медни тръби и серпентини, които са свързани с компресора, кондензатора и изпарителя.

Един цикъл обикновено започва във вътрешното тяло. Въздухът от стаята се издухва към серпентината. В същото време намотките абсорбират тази топлина. Веднъж охладен, въздухът се връща обратно в помещението благодарение на вентилатора.

На следващата стъпка фреонът преминава през компресора, превръщайки се в течност. В този момент освен с висока температура, той се характеризира и с високо налягане. Вече втечнен, фреонът стига до намотките на кондензатора.

Въздухът бива охладен отново от вентилаторите, които се намират над кондензатора. По този начин фреонът обменя топлина с въздуха извън жилището. В момента в който мине през изпарителя, той започва да губи топлина. След това преминава през един разширителен клапан, наричан дюза, и в този момент се превръща отново в охладен газ. Така завършва един цикъл. Веднага след това цикълът се подновява.

Как работи централният климатик?

Централното отопление разчита на система от вентилационни отвори и въздуховоди, които са пряко свързани с изпарителя, докато той обикновено е скрит в мазето или в друго помещение. Чрез тази сложна система въздухът се транспортира в отделните стаи. Въздухът бива издухан през намотките и разпределен в цялото жилище.

външно тяло на климатик

Трябва да се вземе под внимание, че тези системи едновременно охлаждат или отопляват. Необходимо е монтирането на интелигентен термостат, в случай че желаете да създадете различни зони в обекта.

Как работи безканалната климатизация?

При безканалните климатици няма нужда от климатични тела, вентилационни отвори или въздуховоди. Те се монтират директно в стаята. Външното тяло обикновено се поставя навън от другата страна на стената, ако разположението на помещението го позволява. За да се климатизира стаята, не е необходим въздух отвън. Тук процесът също може да бъде автоматизиран с помощта на интелигентен термостат.