В света на бягането всяко ново предизвикателство поставя нови проблеми. Независимо дали става въпрос за горещината, влажността или дъжда, които ви връхлитат в този ден – всяка среда поставя пред бегачите свой собствен уникален набор от проблеми. За щастие, има и редица специализирани обувки за бягане, които могат да помогнат да се контролират нещата. От неутрални маратонки до стабилизиращи обувки и дори водоустойчиви ботуши – има по нещо за почти всяка среда и вид бягане. Ако обичате да бягате по пътеките и да изкачвате планини, тази статия е за вас!

 

Намиране на най-добрите обувки за планинско бягане

Дори и да не сте заклет планинар, ако обичате да бягате по пътеки и да се разхождате в планината, има смисъл да инвестирате в добър комплект обувки за планинарство. В края на краищата, не само изкачването може да затрудни нещата, но и спускането често е сложната част. И точно тук обувките ви за бягане могат да ви подведат! Не е задължително да сте на въже и на експедиция, за да се нуждаете от обувки за катерене. Ако сте тръгнали по пътеките в планината, ще ви трябват най-добрите обувки за планинско бягане за тази цел.

 

Защо ви трябват добри обувки за катерене

Правилният чифт обувки за катерене е предназначен специално за тази дейност. Това означава, че подметката им е проектирана така, че да осигурява максимално сцепление върху гладки скални повърхности. Горната част от здрава кожа или синтетика е проектирана така, че да предпазва крака ви от опасностите на катеренето – като назъбени ръбове, малки камъчета и странни участъци с тръни. Също така ще откриете, че добрите обувки за катерене имат по-висока пета и следователно са изградени с по-ниска подметка. Това е така, защото по-голямата част от катеренето се извършва с пръсти, свити около повърхността на скалата. Обувките за планинско бягане също са проектирани така, че да ви помагат при спускане. Горната част на обувката ви трябва да има лепкава гумена подметка, която ви помага да се захващате и да усещате къде е поставен кракът ви. Инвестирането в добър чифт обувки за катерене ще ви помогне да се изкачвате гладко и да се спускате безопасно – независимо дали сте начинаещ или опитен катерач.

 

Различни видове обувки за катерене

Ако обичате да бягате по пътеки, почти сигурно ще искате да се занимавате с катерене в някакъв момент. В края на краищата, това е изключително приятен и предизвикателен спорт – дори и напълно без въже! Тъй като това е толкова специализирана дейност, обувките за катерене са проектирани така, че да отговарят на много специфични нужди. Освен това обувките за катерене често са много специализирани за вида катерене, който се извършва. Например, когато се катерите на закрито, ще ви трябват обувки с лепкава подметка и плътно прилепване. Но ако ще излизате на открит маршрут с много стъпала, тогава ще ви трябва друг чифт, който е проектиран да има по-голяма опора и да е по-издръжлив.

 

Когато става въпрос за бягане, обувките ви имат огромно значение. Но когато се занимавате с катерене, те са още по-важни. Обувките за катерене са проектирани с оглед на екстремна функционалност и вероятно няма да са най-добрият вариант за ходене по пътеки. Същото важи и в обратната посока – обувките ви за бягане по пътеки не са предназначени за катерене. Ако обичате да бягате по пътеки и да навлизате в планината, тогава ще искате най-добрите обувки за планинско бягане за тази работа. Те са създадени за удобство и поддръжка, когато преодолявате стръмни изкачвания и трудни спускания. Ако сте сериозен любител на бягането по пътеки, инвестицията в добър чифт обувки за планинско бягане си заслужава. Те ще ви позволят да се изкачвате уверено и да се спускате безопасно, дори ако трябва да се изкатерите по особено труден участък. Те не само ще ви предпазят от природните стихии и ще ви осигурят необходимата опора, за да продължите напред, но и ще ви напомнят колко много обичате този спорт!