сняг нуждаещ се от почистване

По нашите ширини зимата обикновено е богата на сняг, който носи предизвикателства, свързани с придвижването. Въпреки че ръчното почистване на сняг има дългогодишна история, ние искаме да поговорим за механизирания начин, от който могат да се извлекат много ползи.

Съществуват различни видове снегопочистваща техника в зависимост от нуждите на потребителите. Един от тях е така нареченият самоходен снегорин, като на сайта koledzhikov.bg можете да намерите различни модели, подходящи за всякакви терени и площи.

Малогабаритните машини са идеално решение както за дома, така и за хотели, ресторанти и други обекти, където премахването на снега е критично важно, а ръчното почистване е непрактично. В следващата статия ще разясним детайлно какво представляват самоходните снегорини и какви предимства притежават.

Как работи един самоходен снегорин?

Самоходният снегорин е вид малогабаритен снегорин, който работи на следния принцип: един шнек (винтов транспортьор) се задвижва с помоща на двигател, след което машината загребва снега навътре към тялото. От там специална подвижна тръба го изхвърля на определено разстояние и под определен ъгъл.

Двигателят може да бъде бензинов или електрически. Това отличава самоходните от несамоходните снегорини. Последните обикновено използват електрически двигател.

При самоходните снегорини, за разлика от несамоходните, загребващата система се състои от две части: преден загребващ винт и монтираният зад него високооборотен ротор. Загребващият винт улавя и раздробява снега, за да може той лесно да бъде захванат, а след това роторът го изхвърля настрани. Благодарение на тази система разстоянието, на което може да се изхвърли снегът достига до 14-18 метра. Освен това тази конструкция позволява работа с плътен и мокър сняг, който съответно е и по-тежък. Тук загребващият винт няма гумено покритие и е изработен изцяло от метал. По-мощните модели са оборудвани със зъбци, които спокойно могат да се справят с твърд сняг без да се повреди машината.

Винтовият механизъм има един недостатък и той е, че не трябва да се докосва до повърхността, защото в противен случай това може да нанесе щети по настилката или да се счупи самият винт.

Затова, за да се осигури достатъчно разстояние между повърхността и винта, се налага да се монтират специални опори. Важно да се отбележи, че не можете да ползвате снегорина за разбиване на лед.

По какво се различават отделните модели самоходни снегорини?

Най-лесният отговор на този въпрос е в класа на машината, но съществуват и други различия.

Клас

На този етап съществуват както среден, така и тежкотоварен клас снегорини. При тях се забелязва значителна разлика между мощността, теглото и ширината на снегозахвата. Производителността също е параметър, който трябва да бъде отчетен.

Обикновено самоходните снегорини от среден клас са подходящи за ежедневно почистване на сняг на големи площадки, паркинги, паркове и незастроени участъци. Тежкотоварните машини, от друга страна, са предназначени за по-големи частни имоти или територия около заводи.

Изхвърляне на снега

Що се отнася до изхвърлянето на снега, при самоходните снегорини този процес е механизиран. Чрез ръчка, намираща се на контролния панел, се регулира на какво разстояние да се изхвърли снегът. Тръбата може да се завърти в желаната посока, като това става с помощта на задвижващ вал.

Стартиране на машината

Друга разлика между отделните самоходни снегорини е начинът, по който се включва машината. При някои модели този процес се извършва ръчно, а при други – посредством електрически стартер, който позволява по-бързо и лесно задействане на агрегата. Дори при снегорините с електрическо захранване ръчното стартиране често фигурира като резервен вариант.

мъж почиства сняг с лопата

Начин на задвижване

В зависимост от начина на задвижване самоходните снегорини се разделят на колесни и верижни. И двата вида се правят от високоустойчива гума, която не се износва при контакт със снега. Трябва да признаем, че задвижването с вериги позволява по-добро сцепление със снега. Това на свой ред помага за преодоляването на преспи с различна височина, но може за ограничи маневреността.

Важно е устройството да се ползва на равен терен, за да се постигнат оптимални резултати, но също така да се предотврати повреда.

Снегорините на колела обикновено имат по-добра маневреност, но не са подходящи за дълбок сняг, защото могат да забуксуват. Тези модели се справят отлично на терени с много завои.

Как да изберем самоходен снегорин?

Преди да изберете модел самоходен снегорин, който да отговаря на вашите нужди, трябва да вземете предвид няколко фактора. Първо и най-важно е да изчислите честотата на ползване – веднъж седмично, два пъти в месеца или ежедневно. Това ще ви ориентира колко мощна да е машината и каква производителност да има.

Друг важен фактор е обемът на работа на агрегата, както и този на резервоара за гориво. В допълнение е добре е да помислите за терена, на който ще се ползва техниката, защото това ще определи дали да се спрете на верижен, или колесен модел. Не бива да подценявате нуждата от фарове, тъй като зимните дни са мрачни и къси, а ако снегоринът е оборудван с фарове, това ще ви позволи да работите с него навсякъде и по всяко време.