Основният процес на производство на тениски включва шиене, кроене и сглобяване. Процесът е силно автоматизиран, като се използват специално проектирани машини, които интегрират стъпките за рязане, сглобяване и зашиване. Най-често срещаният шев, използван за тениски, е тесният насложен шев, който се формира чрез поставяне на едно парче плат върху друго, като се подреждат краищата на шева. След това шевът често се зашива с бод за ръбове, като се използва един конец на иглата отгоре и два конеца на примката отдолу. Този тип шев произвежда гъвкав завършен шев. По подобен начин се правят и видовете тениски с щампи по поръчка.

Памук

Памукът е една от най-популярните материи за тениски, тъй като е лек и мек. Освен това е хипоалергичен, така че няма да дразни кожата. Освен това е сравнително евтин за производство. Ако решавате кой материал да използвате, помислете за органичен памук. Органичният памук е по-гладък и е направен без пестициди.

Има няколко вида памук, които обикновено се използват за тениски. Най-високо качество е памукът Pima, който има изключително дълги влакна, които са устойчиви на разтягане и натрупване. Материалът също има добра устойчивост на избледняване. Памукът Pima е най-висококачественият наличен памук и е най-скъпият. Освен това не се свива.

Полиестер

Полиестерът е синтетично влакно, което се използва при направата на тениски. Този материал има няколко предимства пред естествените влакна, включително издръжливост, устойчивост на набръчкване и хидрофобни свойства. Често се смесва с други материали, за да се постигне най-добър баланс на свойствата. Освен това е екологично чист, тъй като може да се рециклира. Освен това е често срещана съставка в много обикновени пластмасови стоки, включително бутилки и контейнери.

Има много различни видове полиестер. Всеки от тях има различни предимства и недостатъци. Памукът е най-популярен сред тези тъкани, но полиестерът е много по-екологичен вариант. Често се прави от рециклирани пластмасови бутилки и е здрав и не избледнява лесно. Освен това запазва цвета по-дълго от памука, въпреки че не произвежда същия ярък цвят.

Вискоза

Вискозата е мека тъкан, изработена от обработена целулоза, бамбук или дървесна маса. Влакната на тази тъкан са обработени по много различни начини, за да се получи гладко и луксозно покритие. Освен това е естествено дишащ, което го прави добра алтернатива на памука. Това обаче не е издръжлив материал и машинното пране може да доведе до разтягане или свиване.

Поради това процесът, използван за производство на коприна, не е напълно екологичен. По време на производството се използват токсични химикали. Много от тези химикали са вредни за околната среда и са опасни и за работниците. Много от тези химикали могат да увредят кожата, очите и дори репродуктивните системи.

Сублимационен печат

Сублимационният печат върху тениски е процес, при който мастилото се нагрява, докато стане газообразно, след което се абсорбира в материала на ризата. След това ризата се охлажда до твърдо състояние, което води до постоянен дизайн. За разлика от традиционния ситопечат, сублимацията на багрилото може да се използва върху много видове материали. Тази техника на печат работи най-добре върху бели или светли полиестерни тениски. Тъмните ризи също могат да бъдат сублимирани, ако са отпечатани върху светъл субстрат. Различните видове ризи обаче може да изискват различни температури или време за пресоване.

Едно от основните предимства на сублимацията на багрила е постоянният дизайн. Процесът е идеален за многоцветни дизайни и за дрехи със светли цветове, тъй като багрилата са вградени в тъканта. Резултатът е висококачествен дизайн, който е мек, издръжлив и дишащ.

Пластизолни трансфери

Пластизолните трансфери обикновено се използват върху тениски и други облекла, но имат своите недостатъци. Някои фирми сами създават трансферите, докато други ги купуват от трети страни. Ако се интересувате от популяризиране на вашия бизнес, пластизолните трансфери са отличен вариант.

Пластизолните топлопреносници могат да бъдат създадени с различни цветове и дизайни. Процесът е прост: имате нужда от лепило на прах и екран. Смесването на праха с пластизоловото мастило ще създаде по-дебел, повдигнат дизайн. Трансферите от пластизол се правят от парче хартия за трансфер, върху което е отпечатан вашият дизайн. След като хартията за прехвърляне е поставена, ще ви трябва термопреса, за да я прехвърлите върху тениската си.